Istraživački novinar iz Hrvatske Domagoj Margetić tvrdi da njegova nova knjiga „Slučaj Pukanić: Ubistvo sa potpisom države“ otkriva da je ubistvo Ive Pukanića organizovao albanski kriminalni klan Osmani i da je hrvatska vlast znala za taj plan.

Margetić je Srni ispričao da je pri pisanju knjige koristio izvore u hrvatskom MUP-u, Bezbjednosno-obavještajnoj agenciji (SOA) i drugim institucijama, ali da se najveći dio temelji i na strogo povjerljivim dokumentima SOA o „slučaju Pukanić“.

Prema njegovim riječima, ubistvo vlasnika hrvatskog „Nacionala“ dio je šireg konteksta reorganizacije balkanskog kriminalnog miljea i stavljanja balkanskog podzemlja pod kontrolu klana Osmani.

„To govorim od trenutka kada je Pukanić ubijen, a tu priču detaljno razrađujem i argumentujem dokazima šta se stvarno dogodilo. Knjiga puno šire opisuje procese reorganizacije i prestrojavanja na balkanskoj krim sceni i detaljno opisuje veze albanskog kriminalnog podzemlja s vrhom vlasti u Hrvatskoj, te obavještajnim službama i obavještajnim podzemljem u Hrvatskoj“, kaže Margetić.

On je dodao da se u knjizi posebno bavi usponom kriminalnog klana Osmani o kojem je kao istraživački novinar godinama pisao na Balkanu, kada mnogi nisu ni vjerovali da postoje Osmanijevi.

„Posebno je zanimljiv tajni dokument hrvatske SOA koji objavljujem, a koji dokazuje dvije stvari. Prva je da je vlast u Hrvatskoj znala za plan Pukanićevog ubistva, a druga da je ubistvo organizovao klan Osmani“, tvrdi Margetić.

Knjiga „Slučaj Pukanić: Ubistvo sa potpisom države“ iz štampe izlazi polovinom oktobra, a prvo javno predstavljanje zakazano je za 24. oktobar u Zagrebu.

Vlasnik hrvatskog „Nacionala“ Ivo Pukanić i njegov saradnik Niko Franjić ubijeni su 23. oktobra 2008. godine u Zagrebu.

Ostavi poruku