Истраживачки новинар из Хрватске Домагој Маргетић тврди да његова нова књига „Случај Пуканић: Убиство са потписом државе“ открива да је убиство Иве Пуканића организовао албански криминални клан Османи и да је хрватска власт знала за тај план.

Маргетић је Срни испричао да је при писању књиге користио изворе у хрватском МУП-у, Безбједносно-обавјештајној агенцији (СОА) и другим институцијама, али да се највећи дио темељи и на строго повјерљивим документима СОА о „случају Пуканић“.

Према његовим ријечима, убиство власника хрватског „Национала“ дио је ширег контекста реорганизације балканског криминалног миљеа и стављања балканског подземља под контролу клана Османи.

„То говорим од тренутка када је Пуканић убијен, а ту причу детаљно разрађујем и аргументујем доказима шта се стварно догодило. Књига пуно шире описује процесе реорганизације и престројавања на балканској крим сцени и детаљно описује везе албанског криминалног подземља с врхом власти у Хрватској, те обавјештајним службама и обавјештајним подземљем у Хрватској“, каже Маргетић.

Он је додао да се у књизи посебно бави успоном криминалног клана Османи о којем је као истраживачки новинар годинама писао на Балкану, када многи нису ни вјеровали да постоје Османијеви.

„Посебно је занимљив тајни документ хрватске СОА који објављујем, а који доказује двије ствари. Прва је да је власт у Хрватској знала за план Пуканићевог убиства, а друга да је убиство организовао клан Османи“, тврди Маргетић.

Књига „Случај Пуканић: Убиство са потписом државе“ из штампе излази половином октобра, а прво јавно представљање заказано је за 24. октобар у Загребу.

Власник хрватског „Национала“ Иво Пуканић и његов сарадник Нико Фрањић убијени су 23. октобра 2008. године у Загребу.

Ostavi poruku