Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić izjavio je da je Republika Srpska /RS/ uvijek imala konstruktivan prilaz formiranju Savjeta ministara, a da je problem u Federaciji BiH /FBiH/ u kojoj Hrvati nemaju jednaka prava kao i drugi konstitutivni narodi.

„Zato su u situaciji, ili da prilike zaoštre kako bi skrenuli pažnju na svoj loš položaj, ili da se predaju i iscure iz BiH. Zato ne mogu da se načudim bošnjačkoj političkoj eliti koja to `ne vidi`, jer to objektivno nije ni interes BiH“, rekao je Špirić za „Novi reporter“.

On je naveo da je specijalni predstavnik EU od koristi za BiH, dodajući da u suštini nije dobro da se osjeti paralelizam sa OHR-om.

„Kad god te dvije politike nisu bile usaglašene, mi u BiH smo to osjećali“, istakao je Špirić.

Špirić je naglasio da BiH ima sve preduslove za pojavu aktivnosti terorista, te da nestabilna politička i ekonomska situacija pogoduje tome, a neki priželjkuju incidente kako bi pozvali međunarodnu zajednicu da snažnije priđu BiH.

Odgovarajući na pitanje koliko je realno da se vrate nadležnosti koje su sa RS prenesene na nivo BiH, Špirić je odgovorio da „možda za kratko vrijeme ne, ali niko nema pravo da to etablira kao stvarno pravo države, pošto to po Dejtonu pripada entitetima“.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku