Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић изјавио је да је Република Српска /РС/ увијек имала конструктиван прилаз формирању Савјета министара, а да је проблем у Федерацији БиХ /ФБиХ/ у којој Хрвати немају једнака права као и други конститутивни народи.

„Зато су у ситуацији, или да прилике заоштре како би скренули пажњу на свој лош положај, или да се предају и исцуре из БиХ. Зато не могу да се начудим бошњачкој политичкој елити која то `не види`, јер то објективно није ни интерес БиХ“, рекао је Шпирић за „Нови репортер“.

Он је навео да је специјални представник ЕУ од користи за БиХ, додајући да у суштини није добро да се осјети паралелизам са ОХР-ом.

„Кад год те двије политике нису биле усаглашене, ми у БиХ смо то осјећали“, истакао је Шпирић.

Шпирић је нагласио да БиХ има све предуслове за појаву активности терориста, те да нестабилна политичка и економска ситуација погодује томе, а неки прижељкују инциденте како би позвали међународну заједницу да снажније приђу БиХ.

Одговарајући на питање колико је реално да се врате надлежности које су са РС пренесене на ниво БиХ, Шпирић је одговорио да „можда за кратко вријеме не, али нико нема право да то етаблира као стварно право државе, пошто то по Дејтону припада ентитетима“.

Извор: СРНА

Ostavi poruku