Лидер радикала Војислав Шешељ поднио је кривичну пријаву против тужиоца Хашког суда Дарила Мандиса због објелодањивања идентитета заштићеног свједока, које је на основу дипломатских депеша објавио „Викиликс“, рекао је данас шеф правног тима за његову одбрану Зоран Красић.

Красић је, на конференцији за новинаре, казао да је Шешељ поднио пријаву и против замјеника шефа претпресног одјељења тужилаштва Боба Рида због истих разлога, а претресном вијећу је поднио обавјештење о угрожавању процеса које воде против њега поједине западне владе.

Оба та Шесељева поднеска, поднијета на основу депеше које је преиео „Викиликс“, показују да „Хашки трибунал није суд и да тужилаштво судије и секретаријат Хашког трибунала раде по налозима САД, Велике Британије, ЕУ и НАТО пакта“, рекао је Красић.

Красић је казао да депеше које је објавио „Викиликс“ представљају доказ да лидеру радикала није омогућено правично суђење у Хашком трибуналу.

Он је рекао да постоји 1.235 депеша из америчких амбасада и њихове владе које се односе на Хашки трибунал и на то да службеници САД одају поверљиве информације из предмета који се воде пред Хашким трибуналом.

Једна од депеша открива да се састанку високих представника САД и Француске, 1. децембра 2006. године, на коме је разматрана ситуација на Блиском истоку, речено да на све начине треба спријечити Шешеља да постане предсједник Србије, навео је Красић.

Током октобра у Хашком трибуналу очекује се статусна конференција посвећена Шешељевој суђењу.

Шешељу се суди за злочине против човјечности, повреде ратног права и обичаја у Хрватској и Војводини и БиХ од 1991. до 1993. године.

 

Ostavi poruku