Руска тајна служба дала је раније дозволу за „елиминацију“ особа које живе у иностранству, а за које је процијењено да су непријатељи државе, и наређено је формирање специјалних јединица за вршење тих операција, наводи се у документу прослијеђеном британском „Дејли телеграфу“.

Према писању листа, директива је усмјерена на ЕУ и западну Европу и све указује на то да ју је потписао први замјеник директора противтерористичког огранка Федералне обавјештајне службе (ФСБ) потпуковник Нечајев.

Документ је датиран на 19. март – четири године прије убиства бившег агента КГБ Александра Литвињенка у Лондону. У документу је 1. мај 2004. године одређен као прелиминарни рок  за почетак формирања нових јединица.

Лист наводи да је документ био и у посјету команде Скотланд јарда за борбу против тероризма а који је задужен за истрагу Литвињенковог случаја.

Документ, који је процурио у јавност, нози назив „Тајна документација. Само за интерну употребу. Не копирати“ и све указује на то да је дио закона о „одбијању екстремистичких активности“ усвојеном осам мјесеци прије израде документа. У закону се не помиње употреба силе.

За идућу седмицу је заказано рочиште на којем треба да буде утврђено да ли ће бити покретана истрага о Литвињенковој смрти пошто руска влада инсистира да главни осумњичени Андреј Луговој никада неће бити испоручен у Велику Британију.

Извор: СРНА

Ostavi poruku