Ruska tajna služba dala je ranije dozvolu za „eliminaciju“ osoba koje žive u inostranstvu, a za koje je procijenjeno da su neprijatelji države, i naređeno je formiranje specijalnih jedinica za vršenje tih operacija, navodi se u dokumentu proslijeđenom britanskom „Dejli telegrafu“.

Prema pisanju lista, direktiva je usmjerena na EU i zapadnu Evropu i sve ukazuje na to da ju je potpisao prvi zamjenik direktora protivterorističkog ogranka Federalne obavještajne službe (FSB) potpukovnik Nečajev.

Dokument je datiran na 19. mart – četiri godine prije ubistva bivšeg agenta KGB Aleksandra Litvinjenka u Londonu. U dokumentu je 1. maj 2004. godine određen kao preliminarni rok  za početak formiranja novih jedinica.

List navodi da je dokument bio i u posjetu komande Skotland jarda za borbu protiv terorizma a koji je zadužen za istragu Litvinjenkovog slučaja.

Dokument, koji je procurio u javnost, nozi naziv „Tajna dokumentacija. Samo za internu upotrebu. Ne kopirati“ i sve ukazuje na to da je dio zakona o „odbijanju ekstremističkih aktivnosti“ usvojenom osam mjeseci prije izrade dokumenta. U zakonu se ne pominje upotreba sile.

Za iduću sedmicu je zakazano ročište na kojem treba da bude utvrđeno da li će biti pokretana istraga o Litvinjenkovoj smrti pošto ruska vlada insistira da glavni osumnjičeni Andrej Lugovoj nikada neće biti isporučen u Veliku Britaniju.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku