U akciji policije Brčko distrikta, kodnog naziva „Bingo“, danas su privedeni Dragan Pajić, bivši gradonačelnik distrikta, i još šest osoba, među kojima su visokopozicionirani službenici i nosioci izvršnih funkcija u Vladi distrikta, osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja i podmićivanje, saznajemo od izvora bliskog brčanskoj policiji.

Osim Pajića, u akciji koja je izvedena po nalogu Tužilaštva i Osnovnog suda Brčko distrikta, privedeni su još, kako nezvanično saznajemo, i Miron Buro, direktor Kancelarije za upravljanje javnom imovinom, Sadem Plakalo, službenik u Kancelariji za upravljanje javnom imovinom, Samir Čorbadžić, šef Pododjela za zajedničke poslove u Odjelu za obrazovanje, Rizo Čivić, šef Odjela za obrazovanje, Miodrag Trifković, direktor Poreske uprave Brčko distrikta, i Rino Bajer, za koga kažu da je brčanski preduzetnik.

Akcija je sprovedena na području Brčko distritka, Tuzlanskog kantona i RS, a započela je u 7.30, kada je policija u Brčko distriktu upala u državne institucije i privela osumnjičene koji su bili na svojim radnim mjestima.

Prema nepotvrđenim informacijama, policija Brčko distrikta pretrese je započela u zgradi Vijećnice te Odjeljenju za obrazovanje, Odjeljenju za zdravstvo i Kancelariji za upravljanje javnom imovinom. Prema informacijama koje su objavile agencije i neki portali, pretresen je i kabinet gradonačelnika, kao i porodična kuća Dragana Pajića.

Goran Lujić, šef policije Brčko distrikta, izjavio je u ponedjeljak da je u akciji „Bingo“ angažovan veliki broj policijskih službenika više bezbjednosnih agencija u BiH.

„Pribavljeno je 14 naredbi za vršenje pretresa na 26 lokacija, od kojih su 23 lokacije u Brčkom, dvije u Tuzli i jedna u Banjaluci“, pojasnio je Lujić.

Miroslav Gavrić, novoizabrani gradonačelnik Brčko distrikta, rekao je da njegove spoznaje govore da se akcija odnosi na više šefova Vladinih odjela i njihovih zamjenika, kao i drugih osoba iz Vladine administracije.

Gavrić, koji nije htio odgovarati na pitanja novinara na konferenciji u Brčkom, rekao je da se akcija odvijala bez problema, a da će prioritet Vlade Brčko distrikta biti borba protiv korupcije i kriminala.

Halid Emkić, portparol policije Brčko distrikta, pojasnio je u ponedjeljak da u akciji „Bingo“, pored domaćih snaga, učestvuju inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH, Kancelarije INTERPOL-a, te MUP-ovi RS i Tuzlanskog kantona.

„Od 23 lokacije koje se pretresaju u Brčko distriktu, njih 11 se odnosilo na kancelarije Vlade distikta. Akcija je usmjerena protiv 14 osoba, a njih sedam je zasad uhapšeno i sprovedeno na kriminalističku obradu“, kazao je Emkić, ali o imenima nije želio da govori.

Lujić je dodao kako se sve aktivnosti provode zbog postojanja osnova sumnje da je 14 osoba zasad činilo podmićivanja, zloupotrebe službenog položaja i krivično djelo falsifikovanje službene isprave. Niko od zvaničnika iz Brčko distrikta se danas nije javljao na mobilne telefone.

Pretresi lokacija:

23 u Brčkom

2  u Tuzli

1 u Banjaluci

 

Ostavi poruku