У акцији полиције Брчко дистрикта, кодног назива „Бинго“, данас су приведени Драган Пајић, бивши градоначелник дистрикта, и још шест особа, међу којима су високопозиционирани службеници и носиоци извршних функција у Влади дистрикта, осумњичени за злоупотребу службеног положаја и подмићивање, сазнајемо од извора блиског брчанској полицији.

Осим Пајића, у акцији која је изведена по налогу Тужилаштва и Основног суда Брчко дистрикта, приведени су још, како незванично сазнајемо, и Мирон Буро, директор Канцеларије за управљање јавном имовином, Садем Плакало, службеник у Канцеларији за управљање јавном имовином, Самир Чорбаџић, шеф Пододјела за заједничке послове у Одјелу за образовање, Ризо Чивић, шеф Одјела за образовање, Миодраг Трифковић, директор Пореске управе Брчко дистрикта, и Рино Бајер, за кога кажу да је брчански предузетник.

Акција је спроведена на подручју Брчко дистритка, Тузланског кантона и РС, а започела је у 7.30, када је полиција у Брчко дистрикту упала у државне институције и привела осумњичене који су били на својим радним мјестима.

Према непотврђеним информацијама, полиција Брчко дистрикта претресе је започела у згради Вијећнице те Одјељењу за образовање, Одјељењу за здравство и Канцеларији за управљање јавном имовином. Према информацијама које су објавиле агенције и неки портали, претресен је и кабинет градоначелника, као и породична кућа Драгана Пајића.

Горан Лујић, шеф полиције Брчко дистрикта, изјавио је у понедјељак да је у акцији „Бинго“ ангажован велики број полицијских службеника више безбједносних агенција у БиХ.

„Прибављено је 14 наредби за вршење претреса на 26 локација, од којих су 23 локације у Брчком, двије у Тузли и једна у Бањалуци“, појаснио је Лујић.

Мирослав Гаврић, новоизабрани градоначелник Брчко дистрикта, рекао је да његове спознаје говоре да се акција односи на више шефова Владиних одјела и њихових замјеника, као и других особа из Владине администрације.

Гаврић, који није хтио одговарати на питања новинара на конференцији у Брчком, рекао је да се акција одвијала без проблема, а да ће приоритет Владе Брчко дистрикта бити борба против корупције и криминала.

Халид Емкић, портпарол полиције Брчко дистрикта, појаснио је у понедјељак да у акцији „Бинго“, поред домаћих снага, учествују инспектори Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) БиХ, Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ, Канцеларије ИНТЕРПОЛ-а, те МУП-ови РС и Тузланског кантона.

„Од 23 локације које се претресају у Брчко дистрикту, њих 11 се односило на канцеларије Владе дистикта. Акција је усмјерена против 14 особа, а њих седам је засад ухапшено и спроведено на криминалистичку обраду“, казао је Емкић, али о именима није желио да говори.

Лујић је додао како се све активности проводе због постојања основа сумње да је 14 особа засад чинило подмићивања, злоупотребе службеног положаја и кривично дјело фалсификовање службене исправе. Нико од званичника из Брчко дистрикта се данас није јављао на мобилне телефоне.

Претреси локација:

23 у Брчком

2  у Тузли

1 у Бањалуци

 

Ostavi poruku