Министарство правде РС у понедјељак је званично подржало иницијативу Савеза синдиката РС за увођења кривичне одговорности за послодавце који не исплаћују радничке плате и доприносе.

Измјене и допуне Кривичног закона РС који се односи на заштиту радничких права и права из радног односа ће ускоро ући у план рада Министарства правде РС и Владе, док би у парламентарну процедуру ушао идуће године, казао је Џерард Селман, министар правде РС, након састанка са синдикалцима.

Селман је прецизирао да ће у рад на допуни Кривичног закона РС у области боље заштите радничких права, поред Савеза синдиката РС, бити ангажовани правни стручњаци, Привредна комора РС и Унија удружења послодаваца РС.

Иако су посљедњи подаци Пореске управе РС показали да тренутна дуговања послодавца на име неуплаћених плата и доприноса износе чак 800 милиона КМ, према Селмановим ријечима, у Тужилаштву РС не постоји ниједна кривична пријаве за неисплаћене плате.

„Према садашњим одредбама Кривичног закона, ако се не исплати плата и доприноси, послодавац може бити кажњен казном затвора до једне године. Сада желимо да то конкретизујемо и смањимо могућност злоупотреба“, рекао је он.

На састанку је прецизирано да је потребно искористити све друге репресивне мјере прије кривичног гоњења, али да ће се новим законским одредбама постићи боља заштита радника.

„РС ће овим измјенама законски заштитити раднике у рангу с осталим земљама региона“, рекао је министар правде РС.

Према посљедњим процјенама Инспектората, у РС тренутно ради чак 80.000 непријављених радника, а стопа рада на црно и даље биљежи раст.

Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката РС, те податке оцијенила је алармантним због чега истиче неопходност промјена.

„Због кршења права радника, буџет РС, укључујући и фондове, оштећен је за око 500 милиона КМ, због чега се Влада задужује и диже кредит да би Фонд ПИО измиривао обавезе“, рекла је Мишићева, указујући да то све на крају враћа народ.

Она је додала да нико нема право да амнестира оног ко крши закон, те да ако је кривично гоњење једини начин да се потраживања наплате да ће Синдикат и даље настојати да истјера ову проблематику до краја.

„Радничка права су угрожена и морају се тражити модели пртитиска на послодавце. Ова иницијатива превентивно и репресивно мора дјеловати на послодавце који не примјењују законе и стварају дугове држави и радницима“, рекла је Мишићева.

Она је додала да Правна служба Савеза синдиката РС има 90 одсто добијених радних спорова у корист радника, док извршења тих пресуда износе само 18 одсто, што је, каже, јасан индикатор да су заказале институције на терену.

Коментар Ранка Милића, предсједника Уније удружења послодаваца РС, о могућности увођења кривичне одговорности за неисплаћивање плата и доприноса, јуче нисмо успјели добити.

Ostavi poruku