Насловна Регион Марић: Нека Хрвати руше споменик у Голубићу

Марић: Нека Хрвати руше споменик у Голубићу

0

Предсједник Одбора за изградњу споменика страдалим Србима у Голубићу код Книна Чедомир Марић поручио је данас да овај одбор не намјерава са руши споменик упркос рјешењу хрватских власти о његовом уклањању.

Марић је рекао да ће рјешење о уклањању споменика у року од три дана бити уручено Српској православној цркви, али да Одбор за изградњу споменика не намјерава да сам сруши споменик. „Ми га рушити нећемо, нека га они руше“, рекао је Марић.

Он је у телефонској изјави Срни из Книна рекао да су хрватске власти наложиле да се са спомеником уклони и чесма са иконама, иако је она направљена још прије двије године у оквиру реконструкције степеница које воде према цркви.

Марић је рекао да се на споменику налазе имена 34 људи, који су погинули од 1991. до 1995. године. Од њих 34, један је погинуо 1991. године, двојица на Миљевачком платоу 1992. године, а остали 1995. у акцији хрватске војске и полиције „Олуја“.

„На списку су људи који немају иза себе никаквих мрља. Већина су старци, шест је жена, седморо њих убијено је на трактору, двоје је имало мање од 25 година, а међу њима је и мој син који је имао 21 годину и није био на фронту“, нагласио је Марић.

Он је навео да је споменик подигнут на црквеном земљишту, те да су још прије 20-ак дана позивнице за церемонију освештања споменика упућене градоначелнику и званичницима Книна и нико од њих се томе није успротивио.

Марић, који је и предсједник Удружења „Суза“ чије је сједиште у Београду, рекао је да се забраном комеморативног скупа у Голубићу код Книна, гдје је данас требало да буде освештан споменик српским жртвама, Србима ускраћује право да се сјећају својих најмилијих.

„Ми полазимо од тога да свака жртва и свака породица, којој припадају те жртве, имају право на сјећање, а оваквим чином и пријетњама одређених удружења на неки начин се шаље порука да нам се спрјечава право на сјећање на наше најмилије“, каже Марић.

Забрана је, према његовим ријечима, услиједила послије притисака „бранилаца“. Марић је додао да су уочи забране он и предсједник Вијећа националне мањине града Книна Велимир Дубоња позивани неколико пута у полицију. „Јуче ујутро у полицији нам је уручено рјешење о забрани скупа и посредством Радио Книна обавијестили смо народ да не долази узалуд“, објаснио је Марић.

Министар унутрашњих послова Хрватске Томислав Карамарко забранио је одржавање комеморативног скупа и откривање споменика погинулим српским жртвама из Голубића код Книна од 1991. до 1995. године.

За надлежне у Хрватској споран је и споменик постављен у подножју узвишења на коме је српска православна црква Светог Стефана, па је наложено да буде уклоњен у року од три дана.

Државна инспекција Министарства заштите околине, просторног уређења и градитељства установила је да је двије трећине простора на коме се налази споменик у власништву државе, а једна трећина у власништву Српске православне цркве, као и да нема потребних дозвола и сагласности за подизање споменика.

Најава откривања споменика изазвала је буру, поготово код хрватских ветерана, који су, како су изјавили локални Срби који нису жељели да открију свој идентитет, пријетили, па и најавили минирање споменика. Прављење споменика је финансирало 115 породица, које су у рату изгубиле неког свог, било да су убијени или нестали.

Извор: СРНА

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version