Predsjednik Odbora za izgradnju spomenika stradalim Srbima u Golubiću kod Knina Čedomir Marić poručio je danas da ovaj odbor ne namjerava sa ruši spomenik uprkos rješenju hrvatskih vlasti o njegovom uklanjanju.

Marić je rekao da će rješenje o uklanjanju spomenika u roku od tri dana biti uručeno Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ali da Odbor za izgradnju spomenika ne namjerava da sam sruši spomenik. „Mi ga rušiti nećemo, neka ga oni ruše“, rekao je Marić.

On je u telefonskoj izjavi Srni iz Knina rekao da su hrvatske vlasti naložile da se sa spomenikom ukloni i česma sa ikonama, iako je ona napravljena još prije dvije godine u okviru rekonstrukcije stepenica koje vode prema crkvi.

Marić je rekao da se na spomeniku nalaze imena 34 ljudi, koji su poginuli od 1991. do 1995. godine. Od njih 34, jedan je poginuo 1991. godine, dvojica na Miljevačkom platou 1992. godine, a ostali 1995. u akciji hrvatske vojske i policije „Oluja“.

„Na spisku su ljudi koji nemaju iza sebe nikakvih mrlja. Većina su starci, šest je žena, sedmoro njih ubijeno je na traktoru, dvoje je imalo manje od 25 godina, a među njima je i moj sin koji je imao 21 godinu i nije bio na frontu“, naglasio je Marić.

On je naveo da je spomenik podignut na crkvenom zemljištu, te da su još prije 20-ak dana pozivnice za ceremoniju osveštanja spomenika upućene gradonačelniku i zvaničnicima Knina i niko od njih se tome nije usprotivio.

Marić, koji je i predsjednik Udruženja „Suza“ čije je sjedište u Beogradu, rekao je da se zabranom komemorativnog skupa u Golubiću kod Knina, gdje je danas trebalo da bude osveštan spomenik srpskim žrtvama, Srbima uskraćuje pravo da se sjećaju svojih najmilijih.

„Mi polazimo od toga da svaka žrtva i svaka porodica, kojoj pripadaju te žrtve, imaju pravo na sjećanje, a ovakvim činom i prijetnjama određenih udruženja na neki način se šalje poruka da nam se sprječava pravo na sjećanje na naše najmilije“, kaže Marić.

Zabrana je, prema njegovim riječima, uslijedila poslije pritisaka „branilaca“. Marić je dodao da su uoči zabrane on i predsjednik Vijeća nacionalne manjine grada Knina Velimir Dubonja pozivani nekoliko puta u policiju. „Juče ujutro u policiji nam je uručeno rješenje o zabrani skupa i posredstvom Radio Knina obavijestili smo narod da ne dolazi uzalud“, objasnio je Marić.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislav Karamarko zabranio je održavanje komemorativnog skupa i otkrivanje spomenika poginulim srpskim žrtvama iz Golubića kod Knina od 1991. do 1995. godine.

Za nadležne u Hrvatskoj sporan je i spomenik postavljen u podnožju uzvišenja na kome je srpska pravoslavna crkva Svetog Stefana, pa je naloženo da bude uklonjen u roku od tri dana.

Državna inspekcija Ministarstva zaštite okoline, prostornog uređenja i graditeljstva ustanovila je da je dvije trećine prostora na kome se nalazi spomenik u vlasništvu države, a jedna trećina u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve, kao i da nema potrebnih dozvola i saglasnosti za podizanje spomenika.

Najava otkrivanja spomenika izazvala je buru, pogotovo kod hrvatskih veterana, koji su, kako su izjavili lokalni Srbi koji nisu željeli da otkriju svoj identitet, prijetili, pa i najavili miniranje spomenika. Pravljenje spomenika je finansiralo 115 porodica, koje su u ratu izgubile nekog svog, bilo da su ubijeni ili nestali.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku