Hrvatski predsjednik Ivo Josipović smatra da Prijedlog vladinog zakona o ništavosti optužnica i presuda donesenih u Srbiji protiv hrvatskih građana nema svrhu i da neće moći da se provede.

„Ovaj zakon nema pravu svrhu, to je više poruka koja je u redu s obzirom da su se slale optužnice koje nisu slijedile dogovorenu proceduru. To nije način rješavanja problema i pitanje je da li je zakon uopšte u saglasnosti sa narodnim pravom. S druge strane, on neće izbrisati svoju funkciju jer će izazivati probleme nekim ljudima koji su u tim optužnicama, a neće to znati i imaće problema u inostranstvu“, rekao je Josipović.

On je istakao da je jedini pravi put da se sjedne za sto i da se dugoročno dogovori sistem po kojem niko ko je počinio zločin neće izbjeći pravdi i koji će spriječiti da se progon za ratne zločine politizuje i koristi u izborne svrhe, prenose hrvatski mediji.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor rekla je ranije da će usvajanjem ovog zakona u Saboru, pravno nevažeći postati svi akti JNA, SFRJ i Srbije koji se odnose na rat 90-ih godina, a kojima su optuženi ili osuđeni hrvatski državljani.

Prije desetak dana Srbija je Hrvatskoj dostavila optužnice za ratne zločine i genocid nad Srbima na području Vukovara, na čijem spisku je oko 40 imena, među kojima su i tadašnji rukovodioci kriznih štabova u Slavoniji Vladimir Šeks, Branimir Glavaš i Tomislav Merčep.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku