Бивши амерички дипломата и представник мировних снага УН Џерард Галучи сматра да је за компромисно рјешење на сјеверу Косова потребно да и Албанци и Срби одустану од „максималистичких ставова“ и да међународна заједница заузме јединствен и неутралан став.

Галучи је истакао да је ситуацију на сјеверу Косова створила Приштина својим једностраним напорима да промијени реалност на терену и да уз подршку КФОР-а и ЕУЛЕКС-а примора Србе да прихвате царинске печате.

Поводом блокада које постављају Срби, Галучи  наводи  да КФОР не може стићи свугдје и „не смије себи да дозволи да пуца на сваког ко је непослушан“. Он подсјећа да је локална заједница изгубила повјерење у међународне представнике, да су прекинути преговори покренути посредством ЕУ те упозорава да сукоби на сјеверу пријете ескалацијом новог насиља.

Према његовом мишљењу, политички спор, на сјеверу Косова мало је тежи за рјешавање, али се може постићи уколико би ЕУ заузела чвршћи неутралнији и уравнотеженији став.

Он је нагласио да ЕУЛЕКС прво треба да преузме јасну контролу над царином на сјеверу Косова те да обезбиједи и увјери све стране да ће царина бити наплаћивана када роба стигне у јужни дио Косовске Митровице а не за ону која ће се користити у сјеверном дијелу.

Галучи је у тексту за интернет страницу „Транс конфликт“ изнио став да је најтежи дио рјешења шта учинити са службеницима косовских власти на административним прелазима, јер их Срби тамо не желе.

Он сматра да је могући компромис могао би бити да Срби прихвате косовске царинске службенике који ће само надгледати робу која иде у јужни дио.

Према Галучијевим ријечима, кључни елемент за постизање или евентуално спровођење било каквог споразума о отвварању путева и деескалацији тренутног сукоба јесте да Срби и Албанци прихвате да не могу остварити 100 одсто својих захтјева и да међународна заједница заиста заузме неутралан став и да оствари да се тога сви придржавају.

Извор: СРНА

Ostavi poruku