Дио дуга ФБиХ према РС по основу поравнања расподјела прихода од ПДВ-а са јединственог рачуна од 33,8 милиона КМ би требало да буде измирен до краја новембра, а осам милиона је већ исплаћено, рекао је јуче у Бањалуци Ратко Ковачевић, портпарол Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

Ковачевић је појаснио да се овај новац односи на дио дуга за који је на сједници Управног одбора постигнута сагласност о другом привременом поравнању за 2008. и 2009. годину, те првом привременом поравнању за прву половину 2010. и 2011. године.

„Надамо се да ће Управни одбор врло брзо наћи рјешење и за преостали дио који се односи на другу половину 2010. године“, казао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, у првих девет мјесеци ове године укупно је прикупљено четири милијарде и 341 милион КМ индиректних пореза, што је за седам одсто више у односу на исти период прошле године.

„Пореским обвезницима је враћено 650 милиона КМ поврата ПДВ-а, док је корисницима прихода са јединственог рачуна УИО БиХ у првих девет мјесеци ове године распоређено три милијарде и 691 милион КМ индиректних пореза, што је за пет одсто више у односу на исти период прошле године“, истакао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, приходи су распоређени тако да је за финансирање институција БиХ дозначено 514 милиона КМ, Федерацији БиХ милијарду и 974 милиона КМ и 51 милион КМ путарине, РС милијарду и пет милиона КМ и 34 милиона КМ путарине, те Брчко дистрикту 110 милиона КМ и 1,7 милиона КМ путарине. Ковачевић је додао да ће УИО БиХ данас распоредити 26 милиона КМ посебне путарине за изградњу аутопутева.

„Од тог износа ФБиХ ће припасти 59 одсто или 15,3 милиона КМ, РС 39 одсто или 10,2 милиона и дистрикту Брчко два одсто или пола милиона КМ“, истакао је Ковачевић.

Он је подсјетио да је посебна путарина од десет фенинга по литру деривата уведена 1. јула 2009. године када је почела примјена Закона о акцизама, а намијењена је изградњи аутопутева.

Рекао је да је на јединствени рачун УИО БиХ у септембру ове године прикупљено 535 милиона КМ, што је за 33 милиона КМ или седам одсто више у односу на септембар прошле године.

„Ово је трећи узастопни мјесец у којем је по основу ПДВ-а, акцизе, царине и путарине прикупљено више од пола милијарде КМ“, рекао је Ковачевић.

Он је додао да су нето приходи распоређени корисницима након извршених поврата ПДВ-а били, такође, за седам одсто већи у односу на септембар прошле године.

Бројке

26.000.000

марака посебне путарине за изградњу аутопутева УИО БиХ данас распоређује

15.300.000

марака припашће ФБиХ

10.200.000

марака припашће РС

500.000

марака припашће дистрикту Брчко

 

 

Ostavi poruku