Шест чланова породице Ћатић из Симин Хана, код Тузле, погинуло је у стравичној саобраћајној несрећи, која се у суботу око 21.45 догодила на магистралном путу Тузла – Зворник у мјесту Бабајићи, код Калесије.

Ћатићи су били на свадбеном весељу у мјесту Међаш, а због мале дјеце кући су кренули око 21.30. Петнаест минута касније у судару аутомобила и аутобуса сви су погинули.

Аутомобил форд орион возио је Мерсудин Ћатић (29), који је заједно са оцем Мустафом Ћатићем (51) погинуо на лицу мјеста. Мерсудинова мама Селма (51), супруга Алма (25) и син Елмир (6) преминули су на путу до тузланске болнице, док је петомјесечни Кенан издахнуо на болничком столу. У аутомобилу су поред чланова породице Ћатић биле и њихове комшије Фаризада Мањић (30) и њен син Велид Мањић (6), који су задобили тешке тјелесне озљеде.

Ерсина Ашчерић-Мујединовић из прес-службе УКЦ Тузла каже како је здравствено стање повријеђеног дјечака изузетно критично и да је на апаратима за вјештачко дисање.

У аутобусу зворничког „Дринатранса“, који је враћао атлетичаре клуба „Српски соко“ са такмичења у Бањалуци, двоје дјеце је лакше повријеђено. Возач аутобуса Драган Пожарац (40) био је подвргнут алко-тесту, чији су резултати показали како није конзумирао алкохол.

Адмир Арнаутовић, портпарол Кантоналног тужилаштва Тузла, каже како је до тешке саобраћајне несреће дошло тако што је возач форд ориона излазећи из благе кривине изгубио контролу над аутомобилом и директно се сударио са аутобусом, који је долазио из смјера Тузле и кретао се ка Зворнику.

Очевици причају како је призор био стравичан, а мјештани из сусједних кућа и случајни пролазници су покушали помоћи повријеђенима. Кажу како је возач аута био заглављен између сједишта и волана, док је сувозач, након судара, испао из аутомобила. Жене и дјеца који су били на задњем сједишту извађени су након што су калесијски ватрогасци исјекли лим.

Једна од повријеђених жена дозивала је своје дијете, које је лежало испод друге повријеђене жене. Случајни пролазници и мјештани Бабајића су их одвезли ка УКЦ Тузла, но на путу до болнице преминули су Селма, Алма и Елмир Ћатић, а у болници и петомјесечни Кенан.

За смрт својих родитеља, брата, снахе и братића 31-годишња Наза Ћатић сазнала је неколико сати након несреће. Јучер је дошла пред кућу у тузланском насељу Симин Хан, која је зјапила пуста. Испред дворишта је владала гробна тишина, а комшије су с невјерицом и тугом у срцима говориле о породици Ћатић.

Наза нам је уплакана рекла како су њени из родне Власенице почетком рата 1992. године избјегли у Тузлу, а у оближњем Симин Хану су подигли кућу. Брат Мерсудин је радио у Фабрици сокова „Бонy“, те је на тај начин издржавао породицу. Она се прије неколико година удала у Међаш, код Калесије, а њена породица, која је страдала, била је на свадбеном весељу њеног дјевера Алена.

„Сад никог немам! Све сам изгубила“, кроз плач говори Наза, док је придржавају супруг и неколико комшиница.

Ален, чије презиме нисмо успјели сазнати, каже како је недуго након несреће дошао на лице мјеста, те да је затекао стравичан призор.

„Јавили су нам да је била саобраћајна несрећа и да је погинуо Мустафа. Свадбено весеље није било готово, а ја сам одмах кренуо на лице мјеста. Имао сам шта и видјети. Сви су погинули, а рекао бих да се аутомобил прије судара са аутобусом већ преврнуо“, каже он.

Рођак погинулог Мерсудина, Самир Џановић, говори како му је он био као брат. Посљедњи пут га је видио прије него су кренули на свадбу.

„Сви су били весели и радовали се што иду. Данас више никог нема“, каже Џановић.

Мирсада Калаба,  дежурна кантонална тужитељица, наредила је обављање обдукције погинулих. Након обдукције бит ће одређен датум џеназе, а погинули Ћатићи највјероватније ће бити покопани на мезарју у Горњој Тузли.

Млади атлетичари у шоку

Тридесетак атлетичара АК „Српски соко“ из Зворника, сви малољетни, претрпјели су огроман страх након што се у аутобус у којем су били забио аутомобил форд орион. Двоје дјеце, каже портпарол Тужилаштва Адмир Арнаутовић, лакше је повријеђено, а због увиђаја који је трајао неколико сати, родитељи су их превезли кућама. Возач Драган Пожарац рекао је полицијским службеницима како је аутомобил одједном прешао у супротну траку, да је возач кочио, али да није успио избјећи судар.

Сутра сједница Колегија предузећа „Дринатранс“

Колегиј предузећа „Дринатранс“ Зворник сутра ће одржати сједницу на којој ће се разговарати о стравичној саобраћајној несрећи у мјесту Бабајићи. Радници са којима смо данас разговарали не сјећају се да је икада прије ико од њих имао саобраћајну несрећу са тако трагичним посљедицама као што је ова која се десила у суботу увечер. Радници су нам рекли како су разговарали са колегом Драганом Пожарцем, који је возио аутобус, и који је након трагедије у сложеном психичком стању.

Ostavi poruku