Предсједник Српске демократске странке /СДС/ Младен Босић, који ће у оквиру делегације Парламентарне скупштине БиХ, од сутра до петка, учествовати у раду Парламентарне скупштине Савјета Европе, сматра да ће на јесењем засједању бити поново повећан притисак на делегацију БиХ у вези са обавезом извршења пресуде суда у Стразбуру у предмету „Сејдић – Финци“.

Босић је подсјетио да су парламентарци из БиХ прошли пут успјели пред мониторинг комисијом у Стразбуру да објасне сву сложеност тог питања. „Прошли пут смо изразили увјерење да ће Савјет министара бити формиран до ове сједнице и да ће отпочети провођење пресуде Суда за људска права у предмету ‘Сејдић – Финци“’, рекао је Босић.

Констатујући да још није формиран Савјет министара БиХ, Босић је рекао да ће на јесењем засједању моћи једино саопштити да је учињен помак ка провођењу пресуде суда у Стразбуру. „Овај пут ћемо их обавјестити да, нажалост, Савјет министара није формиран, али да је формирана парламентарна комисија која има задатак да до краја новембра да приједлог у вези судске пресуде у предмету ‘Сејдић-Финци’, који би било могуће усвојити до краја године“, истакао је Босић.

У саопштењу из СДС-а наводи се да је Босић ситуацију у вези са формирањем Савјета министара БиХ оцијенио неизвјесном, јер су поједини учесници састанка у Брчком јасно показали да нису заинтересовани за компромисно рјешење у овом тренутку, очекујући да ће се отворити “пакет“ уставних промјена које би довеле до нове организационе шеме у БиХ, што би значило напуштање дејтонског уређења.

Босић је нагласио да СДС није заинтересована за промјене устава које би значиле напуштање основних дејтонских принципа и спремна је да одмах узме учешће у договору које значи испуњавање обавезе која произлази из пресуде суда у Стразбуру.

„Све изван тога је утопија која само може продужити блокаду институција и продубити и онако дубоку кризу у БиХ. Политички вакум у којем смо се нашли је веома опасан“, закључио је Босић.

Извор: СРНА

Ostavi poruku