Predsjednik Srpske demokratske stranke /SDS/ Mladen Bosić, koji će u okviru delegacije Parlamentarne skupštine BiH, od sutra do petka, učestvovati u radu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, smatra da će na jesenjem zasjedanju biti ponovo povećan pritisak na delegaciju BiH u vezi sa obavezom izvršenja presude suda u Strazburu u predmetu „Sejdić – Finci“.

Bosić je podsjetio da su parlamentarci iz BiH prošli put uspjeli pred monitoring komisijom u Strazburu da objasne svu složenost tog pitanja. „Prošli put smo izrazili uvjerenje da će Savjet ministara biti formiran do ove sjednice i da će otpočeti provođenje presude Suda za ljudska prava u predmetu ‘Sejdić – Finci“’, rekao je Bosić.

Konstatujući da još nije formiran Savjet ministara BiH, Bosić je rekao da će na jesenjem zasjedanju moći jedino saopštiti da je učinjen pomak ka provođenju presude suda u Strazburu. „Ovaj put ćemo ih obavjestiti da, nažalost, Savjet ministara nije formiran, ali da je formirana parlamentarna komisija koja ima zadatak da do kraja novembra da prijedlog u vezi sudske presude u predmetu ‘Sejdić-Finci’, koji bi bilo moguće usvojiti do kraja godine“, istakao je Bosić.

U saopštenju iz SDS-a navodi se da je Bosić situaciju u vezi sa formiranjem Savjeta ministara BiH ocijenio neizvjesnom, jer su pojedini učesnici sastanka u Brčkom jasno pokazali da nisu zainteresovani za kompromisno rješenje u ovom trenutku, očekujući da će se otvoriti “paket“ ustavnih promjena koje bi dovele do nove organizacione šeme u BiH, što bi značilo napuštanje dejtonskog uređenja.

Bosić je naglasio da SDS nije zainteresovana za promjene ustava koje bi značile napuštanje osnovnih dejtonskih principa i spremna je da odmah uzme učešće u dogovoru koje znači ispunjavanje obaveze koja proizlazi iz presude suda u Strazburu.

„Sve izvan toga je utopija koja samo može produžiti blokadu institucija i produbiti i onako duboku krizu u BiH. Politički vakum u kojem smo se našli je veoma opasan“, zaključio je Bosić.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku