Усвајање Нацрта измјена и допуна Кривичног закона ФБиХ, којим је за негирање ратних злочина и геноцида предвиђена затворска казна од три мјесеца до три године, представља покушај Сарајева да настави са фабриковањем лажи о догађајима у ратном периоду.

Изјавио је то у петак предсједавајући Клуба Срба у Дому народа Парламента БиХ Сташа Кошарац, коментаришући одлуку Представничког дома Парламента ФБиХ да прихвати Нацрт закона о допунама Кривичног закона ФБиХ. Допунама које је предложио посланик СДA Јасмин Дувњак уводи се кривична одговорност за сваког ко јавно негира да је на тлу БиХ у протеклом рату почињен геноцид или други ратни злочин, јавиле су агенције.

– Нека нас све похапсе. Очигледно је да се из ФБиХ и даље загађују односи у БиХ. Питам их ко је тај ко ће доносити одлуку да ли је нешто геноцид – рекао је Кошарац.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Лазар Продановић сматра да се ради о класичном политикантству од којег нико неће имати користи.

– Ово је политички маркетинг који ничему не доприноси, осим да људи једни друге тужакају шта је ко изјавио – рекао је Продановић.

У СДС-у наводе да у ФБиХ покушавају да бетонирају лажну слику о РС као злочиначкој творевини.

– Ово је опасан преседан који треба да спријечи било какве покушаје критичког утврђивања слике о недавној историји на бази чињеница, а у корист наметнуте лажне слике о разлозима и карактеру грађанског рата на подручју бивше СФРЈ – наведено је у саопштењу СДС-а.

Стојановић

Aдвокат Миодраг Стојановић сматра да допуне Кривичног закона ФБиХ представљају правни нонсенс.

– Он би могао довести до тога да се тим законом забрани оптуженима да се бране тврдњом да није почињен геноцид. Због тога сам као професионалац апсолутно против такве иницијативе, а камоли доношење таквог закона – рекао је Стојановић.

Ostavi poruku