Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да би српски одговор на ситуацију на сјеверу Косова морао да буде много енергичнији и да Србија треба да изађе са захтјевом да се сјевер Косова одвоји и припоји Србији.

Нагласио је да би Србија тим захтјевом требало да услови било какво даље кретање ка ЕУ и да би у случају одвајања сјеверног дијела, српске енклаве на остатку територије Косова требало заштитити по међународним стандардима као и српске манастире.

– Косово је за Србију државотворно питање број један, јер је ријеч о њеном територијалном интегритету. Национално питање број један за Србију мора да буде РС јер у њој живи највећи број Срба изван Србије – казао је Додик у интервјуу за Радио-телевизију РС.

Он је истакао да Запад нема разумијевања за интересе Срба на Косову.

– Запад Србији нуди шаргарепу која се зове ЕУ. Aко не буде разумијевања Запада за захтјев Србије, треба се окренути другим савезницима у свијету – додао је Додик и поновио да је акција КФОР-а предузета против косовских Срба безочна и да је организована на граници како би се искористила ситуација у којој Србија не може да се супротстави силом.

Говорећи о актуелним питањима у БиХ, предсједник РС је истакао да БиХ мора да се одрекне институција и надлежности које је бесправно присвојила ако жели да одржи чврсту структуру.

– Aко БиХ жели да опстане мора да уважи Дејтонски споразум који подразумијева да се свака надлежност уводи уз сагласност двије стране, а то су РС и ФБиХ. РС нема никакве користи од 87 институција на нивоу БиХ – поручио је Додик.

Ostavi poruku