МУП забранио све скупове који су били заказани за викенд, укључујући и Параду поноса. Полиција не доноси политичке одлуке, али има право да забрани скупове који нарушавају безбедност, поручио министар Ивица Дачић.

  • 18.00 – Председник Борис Тадић подржао је одлуку надлежних државних органа да забране све скупове и тако заштите грађане од могућег насиља.
  • 16.06 – Забрањени сви јавни скупови који су били заказани за викенд, одлучило Министарство унутрашњих послова.
  • 14.33 – Патријарх српски Иринеј апеловао је на надлежне органе да се не одржи Парада поноса, коју је назвао „парадом срама“.

Министарство унутрашњих послова забранило је све јавне скупове који су били заказани за викенд, укључујући и Параду поноса.

У МУП-у је речено да су забрањени сви јавни скупови који су били заказани за викенд, а носе повећани безбедносни ризик.

МУП је то учинио на основу Закона о окупљању грађана, преноси Танјуг. У МУП-у је речено да се забрана не односи на културне и спортске манифестације.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да је полиција одлуку о забрани скупова донела самостално.

„Као што неко има право да се окупља, полиција има право да забрани скупове који нарушавају јавни ред и мир“, рекао је Дачић гостујући у Дневнику РТС-а.

Полиција не доноси политичке одлуке

Према његовим речима, да је Влада саопштила да Парада мора да се одржи, МУП би обезбедио тај скуп, али на полицији није да доноси политичке одлуке.

Дачић је указао да није било никакве дилеме за такву одлуку, јер су безбедносни ризици били велики.

„Процене полиције и безбедносних служби показивале су да се за време викенда може опасно угрозити безбедносна ситуација и да може чак доћи до губитака људских живота, оштећења имовине, нарушавања јавног реда и мира са циљем да се изазове општи хаос“, рекао је Дачић.

Према обавештајним информацијама, планирано је да се запале јавне гараже, нападну телевизије и амбасаде и изазову сукоби на ободима града како би се полиција развукла, објаснио је Дачић.

Са друге стране, одлука о забрани скупова није слабост ни полиције ни државе, истакао је Дачић, додавши да би полиција могла да извезе водене топове на улице или врати у употребу гумене метке, али да би, у случају нереда, сви окривили полицију.

Дачић је додао да су безбедносне процене указивале и на то да би многе групе на скуп долазиле са различитим мотивима који нису усмерени само против представника ЛГБТ организација.

„Неко је незадовољан животом, ситуацијом на Косову, економским стањем, ситуацијом у Санџаку или инцидентима у Темерину“, навео је Дачић.

Забрана одржавања свих скупова, као и Параде поноса, изазвала је бројнереакције домаће јавности.

Организатори: Држава показала слабост

Члан Организационог одбора Параде Горан Милетић каже да одлука МУП-а представља капитулацију државе пред насилницима, будући да је држава имала пуних годину дана да се обрачуна са насилницима и онима који руше град.

„Јасно је да је данас Србија одустала од суверенитета усред главног града. То је веома тужан развој догађаја, нарочито сада када имамо овакав развој догађаја на Косову, рекао је Милетић Фонету.

Према његовим речима, требало је да држава управо сада покаже да је довољно јака да свим својим грађанима покаже да може да гарантује њихову сигурност и да сви могу да се осећају потпуно безбедно у главном граду.

Члан Организационог одбора Бобан Стојановић рекао је Танјугу да организатори чекају званичну забрану Параде поноса.

Према његовим речима, када добије званичну потврду, Организациони одбор ће предузети одређене кораке пред домаћим и међународним судовима, с обзиром на то да је „реч о флагрантном кршењу људских права и Устава једне државе“.

Градоначелник Београда позвао је јуче све стране да зрело и одговорно сагледају тренутак у којем се земља и друштво налазе. Ђилас је рекао да никоме не оспорава права загарантована законом, али да позива на одговорност коју та права носе.

„Ако је за неодржавање свих најављених скупова потребан политичар кривац и ако је то цена да нема нових разбијених глава и подизања тензија, пристајем да се тај политички минус припише мени“, рекао је Ђилас.

Ostavi poruku