MUP zabranio sve skupove koji su bili zakazani za vikend, uključujući i Paradu ponosa. Policija ne donosi političke odluke, ali ima pravo da zabrani skupove koji narušavaju bezbednost, poručio ministar Ivica Dačić.

  • 18.00 – Predsednik Boris Tadić podržao je odluku nadležnih državnih organa da zabrane sve skupove i tako zaštite građane od mogućeg nasilja.
  • 16.06 – Zabranjeni svi javni skupovi koji su bili zakazani za vikend, odlučilo Ministarstvo unutrašnjih poslova.
  • 14.33 – Patrijarh srpski Irinej apelovao je na nadležne organe da se ne održi Parada ponosa, koju je nazvao „paradom srama“.

Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo je sve javne skupove koji su bili zakazani za vikend, uključujući i Paradu ponosa.

U MUP-u je rečeno da su zabranjeni svi javni skupovi koji su bili zakazani za vikend, a nose povećani bezbednosni rizik.

MUP je to učinio na osnovu Zakona o okupljanju građana, prenosi Tanjug. U MUP-u je rečeno da se zabrana ne odnosi na kulturne i sportske manifestacije.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je policija odluku o zabrani skupova donela samostalno.

„Kao što neko ima pravo da se okuplja, policija ima pravo da zabrani skupove koji narušavaju javni red i mir“, rekao je Dačić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Policija ne donosi političke odluke

Prema njegovim rečima, da je Vlada saopštila da Parada mora da se održi, MUP bi obezbedio taj skup, ali na policiji nije da donosi političke odluke.

Dačić je ukazao da nije bilo nikakve dileme za takvu odluku, jer su bezbednosni rizici bili veliki.

„Procene policije i bezbednosnih službi pokazivale su da se za vreme vikenda može opasno ugroziti bezbednosna situacija i da može čak doći do gubitaka ljudskih života, oštećenja imovine, narušavanja javnog reda i mira sa ciljem da se izazove opšti haos“, rekao je Dačić.

Prema obaveštajnim informacijama, planirano je da se zapale javne garaže, napadnu televizije i ambasade i izazovu sukobi na obodima grada kako bi se policija razvukla, objasnio je Dačić.

Sa druge strane, odluka o zabrani skupova nije slabost ni policije ni države, istakao je Dačić, dodavši da bi policija mogla da izveze vodene topove na ulice ili vrati u upotrebu gumene metke, ali da bi, u slučaju nereda, svi okrivili policiju.

Dačić je dodao da su bezbednosne procene ukazivale i na to da bi mnoge grupe na skup dolazile sa različitim motivima koji nisu usmereni samo protiv predstavnika LGBT organizacija.

„Neko je nezadovoljan životom, situacijom na Kosovu, ekonomskim stanjem, situacijom u Sandžaku ili incidentima u Temerinu“, naveo je Dačić.

Zabrana održavanja svih skupova, kao i Parade ponosa, izazvala je brojnereakcije domaće javnosti.

Organizatori: Država pokazala slabost

Član Organizacionog odbora Parade Goran Miletić kaže da odluka MUP-a predstavlja kapitulaciju države pred nasilnicima, budući da je država imala punih godinu dana da se obračuna sa nasilnicima i onima koji ruše grad.

„Jasno je da je danas Srbija odustala od suvereniteta usred glavnog grada. To je veoma tužan razvoj događaja, naročito sada kada imamo ovakav razvoj događaja na Kosovu, rekao je Miletić Fonetu.

Prema njegovim rečima, trebalo je da država upravo sada pokaže da je dovoljno jaka da svim svojim građanima pokaže da može da garantuje njihovu sigurnost i da svi mogu da se osećaju potpuno bezbedno u glavnom gradu.

Član Organizacionog odbora Boban Stojanović rekao je Tanjugu da organizatori čekaju zvaničnu zabranu Parade ponosa.

Prema njegovim rečima, kada dobije zvaničnu potvrdu, Organizacioni odbor će preduzeti određene korake pred domaćim i međunarodnim sudovima, s obzirom na to da je „reč o flagrantnom kršenju ljudskih prava i Ustava jedne države“.

Gradonačelnik Beograda pozvao je juče sve strane da zrelo i odgovorno sagledaju trenutak u kojem se zemlja i društvo nalaze. Đilas je rekao da nikome ne osporava prava zagarantovana zakonom, ali da poziva na odgovornost koju ta prava nose.

„Ako je za neodržavanje svih najavljenih skupova potreban političar krivac i ako je to cena da nema novih razbijenih glava i podizanja tenzija, pristajem da se taj politički minus pripiše meni“, rekao je Đilas.

Ostavi poruku