Свака сарадња новинара је искорак према свијету и корисна за развој професије, казао је Драган Јеринић, предсједник Удружења новинара РС, на скупу новинара из Србије, Русије и РС, одржаном у „Бањи Врућици“ у Теслићу.

Потпредсједник Удружења новинара Србије Бранко Жујовић казао је да овакви скупови користе због размјене искустава и могу допринијети бољем положају новинара, који у већини земаља бивше Југославије имају сличне проблеме.

Алексеј Дебјаников, дописник руског листа „Газете“ са Балкана, оцијенио је да је округли сто важан, јер представља искорак напријед за унапређење новинарске професије и сарадње удружења словенских новинара.

„На овај начин лакше ћемо добити реалну слику о свим догађајима на просторима Балкана“, рекао је Дебјаников.

Округлом столу, који се одржава на иницијативу удружења новинара РС и Србије, поводом 100 година од Великог словенског новинарског конгреса у Београду, присуствовао је и Милорад Додик, предсједник РС.

Додик је изјавио да су медији у РС слободни при избору програмске шеме и у комерцијалном раду, и то знатно више него у окружењу, али да нема острашћености за одбрану РС, као што то постоји у ФБиХ.

„Медији у ФБиХ са великом острашћеношћу бране тај ентитет. Када то видимо, онда схватимо да у Републици Српској нема довољне острашћености за одбрану РС и њених вриједности, без обзира на политичке опције и процесе“, казао је Додик.

Он је истакао да је потребно обезбиједити професионалност и неутралност медија, сматрајући да новинари треба да развијају вриједности које стварају словенски народи у било којој држави у којој су организовани.

„То није супротно ономе што видимо у свијету. Радујем се овом скупу и удружењу које је створено и које ће у будућности имати важну улогу“, рекао је Додик.

Он је, такође, оцијенио да у Србији постоји незаинтересованост медија за догађаје у РС, што би требало промијенити.

„Ми не видимо да постоји довољна заинтересованост. Видимо нека спорадична праћења догађаја. Треба размислити на који начин повећати заинтересованост медија у Србији за овај простор. Оно што је опасност по РС, то мора бити предмет интересовања медија да би се објаснило људима“, рекао је Додик.

 

Ostavi poruku