Саслушањем Нусрета Сивца, бившег полицајца и новинара из Приједора, поподне је у Хашком трибуналу настављено суђење некадашњем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу.

Тужилаштво је, уз ово свједочење, уврстило у доказе његов ранији исказ на суђењу Миломиру Стакићу, који је 1992. године био предсједник општинског Кризног штаба и начелник Општинског вијећа за народну одбрану у Приједору. Стакић је у трибуналу осуђен на 40 година затвора.

У главном испитивању Сивац је изјавио да су „Козарски вјесник“ и Радио Приједор „били под контролом СДС-а и да су „кориштени за оптуживање грађана Приједора за разне ствари“.

„Ако су били поменути, знало се да су предвиђени за одстрел и касније су страдали у логорима“, тврди Сивац. „У једном чланку је поменут доктор Осман Махмуљин који је са мном одведен у Омарску, гдје је убијен у јулу 1992. године када је извршена систематска егзекуција приједорских грађана.“

Караџић је унакрсно испитивање почео питањем да ли је свједок служио војску у ЈНА и о детаљима Сивчевог службовања у јавној безбједности. Свједок је потврдио да је радио у служби центра везе и криптозаштите која је припадала Јавној безбједности, напомињући да су службеници могли да раде и за Државну безбједност.

Сивац је, како се чуло, „водио рачуна о безбједности Јосипа Броза Тита приликом његових боравака у БиХ“ и, како је Караџић рекао, „1973. гањао информбировце од ’48“.

Судско вијеће је Караџића опоменуло, јер је свједока испитивао само о његовој књизи, иако она није доказни предмет. Караџић је инсистирао да је она релевантна, зато што је Сивац „различито говорио у књизи и на суђењу Стакићу“.

„Књига је релевантна и за питање кредибилитета свједока, због његовог односа према Србима и према муслиманима који су хтјели да остану да живе са Србима, и због односа према мени, јер ме назива вукодлаком“, рекао је Караџић.

Поводом Караџићеве тврдње да је исељавање становништва Приједора 1992. године отежавано тиме што су тражене различите потврде, Сивац је рекао: „То је направљено намјерно да би нам се узео новац који нам је остао“.

„Морали смо да потпишемо 15 различитих потврда, међу којима и потврду да се одричемо имовине. Моја супруга је у војном одсјеку морала да добије потврду за сина који је имао шест година и за кћерку од 11 година. Потврде су тражене и од људи којима су куће биле спаљене“, рекао је Сивац.

У Караџићевом предмету сутра неће бити засједања, а главни претрес биће настављен у петак исказом новог свједока, посредством видео-линка. Сивац ће тако у Хагу непредвиђено остати и током викенда, јер ће Караџић наставити да га унакрсно испитује у понедјељак.

Ostavi poruku