Европска унија налази се у кризи с каквом се никад није суочила, казао је у свом годишњем обраћању Жозе Мануел Баросо, предсједник Европске комисије.

Економске потешкоће, праћене огромном кризом самопоуздања, довеле су ЕУ у ситуацију да јој пријети распад, изјавио је у драматичном говору.

„Многи наши грађани страхују за будућност. Данас, више него икада до сада, постоји опасност да ће превладати национални егоизам. О национализму да и не говорим“, казао је Баросо, те признао да европски политички лидери немају конкретна рјешења за тренутну кризу.

Популистички приступ проблему, тврди Баросо, доводи у опасност највећа постигнућа Европске уније: увођење евра, заједничко тржиште, слободу кретања…

„Европска унија мора се кретати према јачој интеграцији, иначе рискира распад“, упозорио је Баросо, а преноси ЕурАцтив.

„Европа има будућност. Будимо сасвим јасни – проблеми које Европа данас има не долазе из европских институција. Они су настали због уских националних интереса. Рјешење за кризу постоји. Али оно зависи од политичке воље и способности националних лидера“, казао је Баросо.

Европски политичари, сматра предсједник Европске комисије, нису својим бирачима објаснили важност ЕУ, нису им објаснили шта би се догодило у случају њеног распада или одустајања од евра.

„Морамо изложити аргументе у корист Европе“, поручује Баросо.

Дио свог говора Баросо је посветио најпроблематичнијој европској држави.

„Грчка ће остати чланица еврозоне“, обећао је Баросо, те најавио да ће Европска комисија у наредном раздобљу изаћи с конкретним приједлозима заједничке европске привредне стратегије. Посебно се то односи на еврозону која би, сматра Баросо, према вани морала наступати као једно тржиште.

У ту сврху Баросо предлаже увођење „стабилносних обвезница“, заједничких обвезница еврозоне. Такође, Барозо предлаже увођење пореза на финансијске трансакције, који би се првенствено односио на пословање банака, а који би у заједничку европску благајну годишње доносио око 55 милијарди евра.

Енглези су већ дали до знања да неће пристати на такав порез, али и даље је могуће да ће исти бити уведен само за подручје еврозоне.

Ostavi poruku