Potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki ocijenio je sastanak političkih lidera u Brčkom kao „debakl šestorice“, koji je posljedica „prokletstva“ Vašingtonskog ugovora, te nelegalnog akta visokog predstavnika u BiH, kojim je uspostavljena bošnjačka vlast u Federaciji BiH.

Iz kabineta potpredsjednika RS saopšteno je da je Vašingtonskim ugovorom ukinuta istinska konstitutivnost Hrvata, ukidanjem Herceg Bosne.

„Nakon jučerašnjeg debakla ‘šestorice’ da bilo šta dogovore, u javnosti se stekao utisak da su ovaj put, umjesto dežurnih krivaca – predsjednika RS Milorada Dodika i Srba, remetilački faktor Hrvati, koji su, da se ne zaboravi, doživjeli najveće etničko čišćenje u BiH“, navodi se u saopštenju.

Vlajki je naglasio da u pregovorima političkih lidera više nisu u pitanju fotelje, nego principi, te ističe da je „dejtonski paket utoliko loš što ne dozvoljava hrvatskom narodu u BiH da bude istinski konstitutivan, jer mu nije dat njegov entitet za koji se izborio unutar Herceg Bosne“.

Potpredsjednik RS smatra da su Amerikanci insistirali na Federaciji BiH, kako bi se Bošnjaci držali pod kontrolom i kako ne bi pravili samostalnu državu, te konstatuje da je to bila pogrešna računica, jer „Bošnjaci žele samosvojnost unutar BiH“.

Vlajki je podsjetio da njegov kabinet već skoro godinu dana upozorava da se institucionalna kriza u BiH neće riješiti dok Hrvati ne budu u svemu ravnopravni kao Bošnjaci i Srbi, odnosno dok ne dobiju svoj entitet ili neku sličnu formu unutar FBiH.

Ostavi poruku