Више особа повређено у сукобу Кфора и окупљених Срба на Јарињу. Војници Кфора тврде да су испаљивали сузавац и гумене метке. Чула се и рафална паљба из ватреног оружја.

  • 15.03 – Четири припадника Кфора рањена у нередима на северу Косова, рекао портпарол тих снага агенцији Франс прес. 
  • 14.20 – У Здравствени центар у Митровици примљено шест особа са тешким телесним повредама, са прострелним и устрелним ранама, које су им нанете „бојевом муницијом“, рекао директор центра Милан Јаковљевић.
  • 14.10 – Војници Кфора били су приморани да у „самоодбрани“ испале гумене метке, јер су их Срби гађали каменицама, рекао представник Кфора Каи Гуденоге.
  • 13.25 – У пуцњави повређено неколико људи, који су у три санитетска возила одвезени са прелаза, јавља Бета.
  • 13.12 – Чују се пуцњава и рафална паљба на Јарињу, повод непознат. Има повређених.

Данас око 13 часова дошло је до сукоба припадника Кфора и грађана окупљених на Јарињу. Шест Срба је повређено и збринуто у митровачкој болници. Према речима директора Здравственог центра у Косовској Митровици Милана Јаковљевића, шест особа има прострелне и устрелне ране које су им нанете бојевом муницијом.

До сукоба је дошло када су војници Кфора испалили патроне сузавца, а затим и гумене метке, најпре према Србима који су опколили алтернативни пут из правца Лепосавића, а затим и ка Србима који су блокаду опколили из правца Руднице. Истовремено се чула и рафална паљба из ватреног оружја. Срби су се, потом, повукли иза насипа.

Хеликоптери учестало надлећу зону, јавља репортер РТС-а. Велики број окупљених Срба растеран је сузавцем са барикада на главном путу који, са косовске стране, води ка Јарињу. Кфор пуцњима у ваздух упозорава све који покушавају да приђу жици.

Из Кфора поручују да су војници били приморани да у самоодбрани испале гумене метке на Србе окупљене на путу, пошто су их Срби гађали каменицама.

Заменик портпарола Кфора Гај Гуденоге рекао је да су током сукоба повређена четири војника, од којих један теже, а три лакше, када је на њих бачена бомба кућне израде.

Министар Горан Богдановић рекао је за РТС да је потпуно неприхватљиво да Кфор пуца на ненаоружани народ. На питање каква ће бити реакција владе и председника, Богдановић је рекао да Београд покушава да „придобије све релевантне међународне факторе“ како би спречио даљу ескалацију сукоба.

Министар је нагласио да је данашњи инцидент могао да се избегне, да је Кфор прихватио позив представника Срба на разговор и дијалог у циљу решења проблема мирним путем. Богдановић се данас по подне упутио на Косово.

Припадници Кфора рано јутрос су препречили алтернативни правац, једини који повезује север Косова са Рашком. Срби су око 10 часова опколили блокаду коју су поставили војници Кфора.

Пре инцидента, код блокаде је било окупљено више од 1.500 људи, а део њих разбежао се пошто је Кфор бацио сузавац.

Шеф тима Владе Србије за преговоре са Приштином Борислав Стефановић рекао је да инциденти на прелазу Јариње, где се Кфор сукобио са Србима, веома лоше утичу на преговоре две делегације, који су заказани за 18 часова.

Стефановић је за агенцију Бета рекао да дешавања на Јарињу показују да „има снага“ које не желе да се проблеми реше мирним путем и које су спремне да због тога „пуцају на ненаоружане људе“.

„То се ради са циљем да Србија одустане од дијалога (са Приштином) и да онда она буде окривљена да не жели мирна решења“, рекао је шеф београдског преговарачког тима.

„Грађани морају остати мирни и не смеју им дати повода да ураде оно што покушавају. Ми ћемо учинити све да се сачувају животи и опстанак Срба на Косову“, рекао је Стефановић.

Ostavi poruku