Naslovna Republika Srpska Stojićima blokiran stan i novac u sefu u Novom Sadu

Stojićima blokiran stan i novac u sefu u Novom Sadu

0

Posebno odjeljenje Višeg suda u Beogradu, po molbi Specijalnog tužilaštva Republike Srpske, blokiralo je imovinu bivšeg šefa Kabineta predsjednika RS Mirka Stojića i njegove supruge Ljiljane u Novom Sadu, vrijednu najmanje 260.000 KM, saznaje „Glas Srpske“.

Odjeljenje za finansijske istrage MUP-a Republike Srpske nedavno je Specijalnom tužilaštvu RS podnijelo dopunu izvještaja o finansijskoj istrazi protiv Mirka i Ljiljane Stojić u kojem je utvrđeno da supružnici i na teritoriji Republike Srbije posjeduju imovinu čija vrijednost nije u srazmjeri sa njihovim zakonitim prihodima.

– MUP RS tokom finansijske provjere na teritoriji Srbije je utvrdio da Ljiljana Stojić posjeduje četvorosoban stan veličine 133 metara kvadratnih i garažu u Novom Sadu, čija je procijenjena vrijednost 130.000 evra (260.000 KM), kao i sef u banci u Novom Sadu po kojem je ovlašćena – rekao je „Glasu Srpske“ izvor blizak istražnim organima.

Posebno odjeljenje Višeg suda u Beogradu po tom osnovu u četvrtak, 22. septembra, donijelo je rješenje kojim je usvojilo molbu Specijalnog tužilaštva RS za međunarodnu pravnu pomoć i odredilo mjere zabrane raspolaganja stanom i novcem pronađenim u sefu u Novosadskoj banci.

Izvor „Glasa Srpske“ nije želio da precizira koliko novca ili drugih dragocjenosti je pronađeno u sefu.

Ove mjere će biti na snazi do odluke suda o trajnom oduzimanju imovine.

Dopuna podnesenog finansijskog izvještaja je nastavak finansijske istrage na osnovu koje je u maju ove godine izrečena blokada imovine nad trosobnim stanom i garažom u Banjaluci vrijednim oko 180.000 KM.

I ova blokada je još u toj prvoj fazi u zakonskom procesu trajnog oduzimanja imovine, jer se čeka da tužilac izda nalog za trajno oduzimanje imovine stečene izvršenjem krivičnih djela.

Stojić je u maju prošle godine uhapšen u Banjaluci zbog višemilionskih malverzacija u rekonstrukciji i opremanju Predsjedničke palate tokom 2007. godine.

Specijalno tužilaštvo RS podiglo je optužnicu protiv njega zbog zloupotrebe službenog položaja, ovlašćenja i primanja mita i traje mu suđenje u banjalučkom Okružnom sudu.

Stojića optužnica tereti da je iskoristio službeni položaj šefa Kabineta predsjednika RS zaključujući sa preduzećima fiktivne ugovore za razne vrste usluga prilikom rekonstrukcije i adaptacije Palate predsjednika bez realizacije ovih ugovora i bez namjere da oni budu realizovani.

Proces

Privremeno oduzimanje i blokada imovine je prva faza u zakonskom procesu trajnog oduzimanja nelegalno stečene imovine.

Zakon nalaže da se imovina oduzima trajno poslije podizanja optužnice ili u roku od godinu od pravosnažnosti presude kojom je utvrđeno da je imovina stečena izvršenjem krivičnog djela.

Tada se ova imovina predaje na raspolaganje Agenciji za upravljanje nelegalno stečenom imovinom RS.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku

Exit mobile version