Регулаторна агенција за комуникације (РАК) још у априлу је изрекла упозорење Федералној телевизији (ФТВ) јер је утврђено да су прекршили кодекс у емисији „60 минута“ гдје је пуштен спот у којем је алудирано да су поједини припадници српског и хрватског народа фашисти.

Из РАК-а никада нису обавијестили особе које су уложиле приговор на емисију „60 минута“ из јануара ове године да је ФТВ добио упозорење у писаној форми, те је наглашено да ће у случају новог прекршаја санкције бити строже.

У спорној емисији „60 минута“, чији је уредник Бакир Хаџиомеровић, пуштен је спот уз употребу фотомонтаже на пјесму Дарка Рундека „Ај, Кармела“. У споту су се смјењивали ликови функционера из РС, предсједника водећих хрватских странака из БиХ, те више особа из јавног живота БиХ, као и инсцерти са фудбалских утакмица на којима је била видљива фашистичка иконографија.

Божо Љубић, предсједник ХДЗ 1990, уложио је приговор РАК-у након ове емисије тврдећи да се „на овај начин изазива и потиче вјерска и национална мржња против приказаних особа етикетирајући их као угњетаче и фашисте“.

Битно је што је РАК на било који начин, макар и тако благом санкцијом, казнио ФТВ и „60 минута“, који годинама распирују мржњу, истакао Плочкинић

 

Љубић каже да никада није обавијештен како је РАК одлучио по његовом приговору.

„Немам никаквих информација да је то окончано. Санкција има, али према мени јер су мене и активности моје странке прогнали из програма овог јавног емитера“, рекао нам је Љубић.

Амила Одобашић, руководилац Сектора за односе с јавношћу РАК-а, каже да су њихове одлуке јавне и доступне свима који их затраже.

„Нико нам се није обраћао да пита како су ријешени њихови приговори, а пракса је да обавијестимо оне који су уложили приговор, само ако је он одбачен. У овом случају то није тако јер је донесено рјешење и на основу учињеног прекршаја ТВ станици је изречено писмено упозорење“, казала је Одобашићева.

Лео Плочкинић, предсједник невладине организације „Цроатиа Либертас“, прије двадесет дана емитовао је саопштење у којем подсјећа да није ријешен његов приговор на спорну емисију „60 минута“ и тврди да је одговоре тражио и од РАК-а.

„Није ми толико важно што ме нису обавијестили колико је битно што је РАК на било који начин, макар и тако благом санкцијом, казнио ФТВ и ’60 минута’, који годинама распирују мржњу. Још је важније што је ова емисија укинута, а то није због те благе казне РАК-а већ због притисака из Велепосланства САД у БиХ о чему имам поуздане информације“, рекао је Плочкинић.

Према образложењу из рјешења РАК-а наведено је да је РТВ ФБиХ прекршила члан 3, став 2 и 5 Општих принципа и члан 19 Право на одговор Кодекса о емитовању РТВ програма. Наведено је да није омогућен деманти Плочкинићу, те да је уз фотомонтажу био споран коментар Хаџиомеровића на крају прилога кад је рекао: „Против мафије до коначне побједе“.

Из РАК-а су нагласили да ће у случају новог прекршаја санкције за ФТВ бити строже

 

У одговору на приговор из ФТВ-а су образложили да је фотомонтажа дозвољена форма у новинарству, те да није било ниједне ауторске реченице током прилога емитованог у „60 минута“. Одбацили су и приговор да су били усмјерени само на хрватске и српске политичаре јер се у споту појавила фотографија и Џерарда Селмана, министра правде РС, који је Бошњак.

УО РТВ ФБиХ донио је одлуку да емисија „60 минута“ неће бити емитовани у овогодишњој програмској шеми због обавеза Хаџиомеровића, који је недавно именован за уредника телевизијског програма и мултимедије у Сектору за продукцију и емитовање радио-телевизијског програма.

Ostavi poruku