Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) još u aprilu je izrekla upozorenje Federalnoj televiziji (FTV) jer je utvrđeno da su prekršili kodeks u emisiji „60 minuta“ gdje je pušten spot u kojem je aludirano da su pojedini pripadnici srpskog i hrvatskog naroda fašisti.

Iz RAK-a nikada nisu obavijestili osobe koje su uložile prigovor na emisiju „60 minuta“ iz januara ove godine da je FTV dobio upozorenje u pisanoj formi, te je naglašeno da će u slučaju novog prekršaja sankcije biti strože.

U spornoj emisiji „60 minuta“, čiji je urednik Bakir Hadžiomerović, pušten je spot uz upotrebu fotomontaže na pjesmu Darka Rundeka „Aj, Karmela“. U spotu su se smjenjivali likovi funkcionera iz RS, predsjednika vodećih hrvatskih stranaka iz BiH, te više osoba iz javnog života BiH, kao i inscerti sa fudbalskih utakmica na kojima je bila vidljiva fašistička ikonografija.

Božo Ljubić, predsjednik HDZ 1990, uložio je prigovor RAK-u nakon ove emisije tvrdeći da se „na ovaj način izaziva i potiče vjerska i nacionalna mržnja protiv prikazanih osoba etiketirajući ih kao ugnjetače i fašiste“.

Bitno je što je RAK na bilo koji način, makar i tako blagom sankcijom, kaznio FTV i „60 minuta“, koji godinama raspiruju mržnju, istakao Pločkinić

 

Ljubić kaže da nikada nije obaviješten kako je RAK odlučio po njegovom prigovoru.

„Nemam nikakvih informacija da je to okončano. Sankcija ima, ali prema meni jer su mene i aktivnosti moje stranke prognali iz programa ovog javnog emitera“, rekao nam je Ljubić.

Amila Odobašić, rukovodilac Sektora za odnose s javnošću RAK-a, kaže da su njihove odluke javne i dostupne svima koji ih zatraže.

„Niko nam se nije obraćao da pita kako su riješeni njihovi prigovori, a praksa je da obavijestimo one koji su uložili prigovor, samo ako je on odbačen. U ovom slučaju to nije tako jer je doneseno rješenje i na osnovu učinjenog prekršaja TV stanici je izrečeno pismeno upozorenje“, kazala je Odobašićeva.

Leo Pločkinić, predsjednik nevladine organizacije „Croatia Libertas“, prije dvadeset dana emitovao je saopštenje u kojem podsjeća da nije riješen njegov prigovor na spornu emisiju „60 minuta“ i tvrdi da je odgovore tražio i od RAK-a.

„Nije mi toliko važno što me nisu obavijestili koliko je bitno što je RAK na bilo koji način, makar i tako blagom sankcijom, kaznio FTV i ’60 minuta’, koji godinama raspiruju mržnju. Još je važnije što je ova emisija ukinuta, a to nije zbog te blage kazne RAK-a već zbog pritisaka iz Veleposlanstva SAD u BiH o čemu imam pouzdane informacije“, rekao je Pločkinić.

Prema obrazloženju iz rješenja RAK-a navedeno je da je RTV FBiH prekršila član 3, stav 2 i 5 Opštih principa i član 19 Pravo na odgovor Kodeksa o emitovanju RTV programa. Navedeno je da nije omogućen demanti Pločkiniću, te da je uz fotomontažu bio sporan komentar Hadžiomerovića na kraju priloga kad je rekao: „Protiv mafije do konačne pobjede“.

Iz RAK-a su naglasili da će u slučaju novog prekršaja sankcije za FTV biti strože

 

U odgovoru na prigovor iz FTV-a su obrazložili da je fotomontaža dozvoljena forma u novinarstvu, te da nije bilo nijedne autorske rečenice tokom priloga emitovanog u „60 minuta“. Odbacili su i prigovor da su bili usmjereni samo na hrvatske i srpske političare jer se u spotu pojavila fotografija i Džerarda Selmana, ministra pravde RS, koji je Bošnjak.

UO RTV FBiH donio je odluku da emisija „60 minuta“ neće biti emitovani u ovogodišnjoj programskoj šemi zbog obaveza Hadžiomerovića, koji je nedavno imenovan za urednika televizijskog programa i multimedije u Sektoru za produkciju i emitovanje radio-televizijskog programa.

Ostavi poruku