Zbog nezakonitog držanja u pritvoru, od 44 dana, advokati bivšeg načelnika opštine Trebinje Božidara Vučurevića tužiće državu Srbiju, izjavio advokat Svetozar Vujačić, navodeći da je pritvor odredio i postupak vodio nenadležan sud.

Advokatski tim bivšeg načelnika opštine Trebinje Božidara Vučurevića podneće, sledeće nedelje, tužbu protiv Srbije zbog njegovog nezakonitog držanja u pritvoru 44 dana, izjavio je njegov advokat Svetozar Vujačić.

„Hapšenje je bilo zakonito, jer je za njim bila raspisana poternica. On je nezakonito držan u pritvoru 44 dana, jer mu je pritvor odredio i postupak vodio 44 dana apsolutno nenadležan sud, a to je šabački sud. Taj sud je čak utvrdio da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje Hrvatskoj i BiH“, rekao je Vujačić, prenosi agencija Fonet.

Vujačić je naglasio da je za optužbu protiv Vučurevića, za ratni zločin, po zakonu o sudovima Srbije, za celu zemlju jedino nadležno Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu, što, nažalost, nisu znale sudije i predsednik suda u Šapcu.

„Jedino nam je žao što ćemo po našim zakonima morati da tužimo Srbiju, odnosno Ministarstvo pravde, a veliko bi nam bilo zadovoljstvo kad bi mogli po zakonu da tužimo te sudije, neznalice, pa da oni od svojih ličnih dohodaka tu odštetu plate. Ovako će, nažalost, platiti građani Srbije“, rekao je Vujačić.

Vučurević je uhapšen 4. aprila na graničnom prelazu Karakaj u Malom Zvorniku na osnovu poternice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnih zločina počinjenih tokom artiljerijskog gađanja Dubrovnika, a nedelju dana kasnije zahtev za njegovo izručenje podnela je u BiH zbog zločina u Trebinju.

Vučurević je sredinom juna pušten da se brani sa slobode u ekstradicionom postupku, ali se 10. septembra svojevoljeno vratio u Trebinje.

Ostavi poruku