Због незаконитог држања у притвору, од 44 дана, адвокати бившег начелника општине Требиње Божидара Вучуревића тужиће државу Србију, изјавио адвокат Светозар Вујачић, наводећи да је притвор одредио и поступак водио ненадлежан суд.

Адвокатски тим бившег начелника општине Требиње Божидара Вучуревића поднеће, следеће недеље, тужбу против Србије због његовог незаконитог држања у притвору 44 дана, изјавио је његов адвокат Светозар Вујачић.

„Хапшење је било законито, јер је за њим била расписана потерница. Он је незаконито држан у притвору 44 дана, јер му је притвор одредио и поступак водио 44 дана апсолутно ненадлежан суд, а то је шабачки суд. Тај суд је чак утврдио да су испуњени услови за његово изручење Хрватској и БиХ“, рекао је Вујачић, преноси агенција Фонет.

Вујачић је нагласио да је за оптужбу против Вучуревића, за ратни злочин, по закону о судовима Србије, за целу земљу једино надлежно Посебно одељење Вишег суда у Београду, што, нажалост, нису знале судије и председник суда у Шапцу.

„Једино нам је жао што ћемо по нашим законима морати да тужимо Србију, односно Министарство правде, а велико би нам било задовољство кад би могли по закону да тужимо те судије, незналице, па да они од својих личних доходака ту одштету плате. Овако ће, нажалост, платити грађани Србије“, рекао је Вујачић.

Вучуревић је ухапшен 4. априла на граничном прелазу Каракај у Малом Зворнику на основу потернице коју је за њим расписала Хрватска због ратних злочина почињених током артиљеријског гађања Дубровника, а недељу дана касније захтев за његово изручење поднела је у БиХ због злочина у Требињу.

Вучуревић је средином јуна пуштен да се брани са слободе у екстрадиционом поступку, али се 10. септембра својевољено вратио у Требиње.

Ostavi poruku