Pobunjenici, uz obilatu pomoć NATO avijacije, stigli nadomak centra Sirta. U gradu se vode žestoke borbe. Gadafijeve snage prodor ustanika pokušavaju da zaustave snajperskom vatrom. Pitanje da li će pobunjenici uspeti da preko noći stabilizuju liniju fronta.

  • 11.26 – Novi problemi u redovima ustanika. Borci iz Misurate optužuju saborce iz Bengazija da ih šalju u prve borbene redove kao „topovsko meso“ kako bi ih oslabili i zauzeli bolju poziciji pred podelu vlasti u Libiji.
  • 10.21 – Najozbiljniji napad na Sirt od početka opsade poslednjih Gadafijevih uporišta. Kontradiktorni podaci o žrtvama. Ustanici naišli na žestok otpor oko tri kilometra od centra grada.
  • 01.56 – Najmanje 30 ustanika ubijeno, a 50 ranjeno u borbama oko Bani Valida. Posle serije juriša i uzmicanja, pobunjenici i dalje desetak kilometara od grada.

NATO avijacija prokrčila je put pobunjenicima koji su kamionetima naoružanim protivavionskim topovima upali u Sirt i do ponoći uspeli da dođu na nekih 500 metara od centra grada, gde su naišli na žestok otpor Gadafijevih pristalica, pa se postavlja pitanje da li će na tom mestu uspeti da se održe do jutra.

Osim kamioneta, u gradu se nalazi i nekoliko tenkovskih jedinica, kao i na desetine minobacača, pa se rodno mesto Moamera Gadafija polako pretvara u gomilu ruševina. Na strani pobunjenika u večernjim satima ubijena su dva, dok je ranjeno dvadesetak boraca.

NATO je u poslednja 24 časa izveo seriju napada na Gadafijeve snage, navodeći, istovremeno, da su sa terena počele da pristižu informacije o zločinima pristalica svrgnutog lidera, uključujući streljanja neistomišljenika.

Pobunjenici su do prilaza gradu došli pošto su, pre nepuna 24 časa, Gadafijevi borci jednostavno nestali sa linija fronta, koja se tada nalazila na oko 50 kilometara od grada.

Gubi se trag oružju

Pošto Gadafi gubi tlo pod nogama, zapadni obaveštajci su prethodnih nekoliko dana skoro u potpunosti prestali da traže bivšeg lidera, ostavljajući ga na milost i nemilost sudbini, ali su aktivnosti usmerili ka pronalaženje silnog naoružanja koje je opljačkano iz arsenala libijske vojske.

Iz Tripolija, na primer, skoro svo naoružanje odneli su borci koji su u prestonicu došli iz drugih krajeva Libije, pa se postavlja ozbiljljno pitanje kako će nove vlasti uspeti da zauzdaju silne jedinice nastale od početka pobune.

Ostavi poruku