Побуњеници, уз обилату помоћ НАТО авијације, стигли надомак центра Сирта. У граду се воде жестоке борбе. Гадафијеве снаге продор устаника покушавају да зауставе снајперском ватром. Питање да ли ће побуњеници успети да преко ноћи стабилизују линију фронта.

  • 11.26 – Нови проблеми у редовима устаника. Борци из Мисурате оптужују саборце из Бенгазија да их шаљу у прве борбене редове као „топовско месо“ како би их ослабили и заузели бољу позицији пред поделу власти у Либији.
  • 10.21 – Најозбиљнији напад на Сирт од почетка опсаде последњих Гадафијевих упоришта. Контрадикторни подаци о жртвама. Устаници наишли на жесток отпор око три километра од центра града.
  • 01.56 – Најмање 30 устаника убијено, а 50 рањено у борбама око Бани Валида. После серије јуриша и узмицања, побуњеници и даље десетак километара од града.

НАТО авијација прокрчила је пут побуњеницима који су камионетима наоружаним противавионским топовима упали у Сирт и до поноћи успели да дођу на неких 500 метара од центра града, где су наишли на жесток отпор Гадафијевих присталица, па се поставља питање да ли ће на том месту успети да се одрже до јутра.

Осим камионета, у граду се налази и неколико тенковских јединица, као и на десетине минобацача, па се родно место Моамера Гадафија полако претвара у гомилу рушевина. На страни побуњеника у вечерњим сатима убијена су два, док је рањено двадесетак бораца.

НАТО је у последња 24 часа извео серију напада на Гадафијеве снаге, наводећи, истовремено, да су са терена почеле да пристижу информације о злочинима присталица свргнутог лидера, укључујући стрељања неистомишљеника.

Побуњеници су до прилаза граду дошли пошто су, пре непуна 24 часа, Гадафијеви борци једноставно нестали са линија фронта, која се тада налазила на око 50 километара од града.

Губи се траг оружју

Пошто Гадафи губи тло под ногама, западни обавештајци су претходних неколико дана скоро у потпуности престали да траже бившег лидера, остављајући га на милост и немилост судбини, али су активности усмерили ка проналажење силног наоружања које је опљачкано из арсенала либијске војске.

Из Триполија, на пример, скоро сво наоружање однели су борци који су у престоницу дошли из других крајева Либије, па се поставља озбиљљно питање како ће нове власти успети да зауздају силне јединице настале од почетка побуне.

Ostavi poruku