Фикрет Абдић, привредник и политичар из Велике Кладуше, који се налази у затвору у Пули, позвао је своје суграђане и присталице да не долазе у тај град 29. септембра, када обележава 72. рођендан, јер ће га можда дочекати на слободи.

Политичар и привредник из Велике Кладуше Фикрет Абдић Бабо, који у Пули издржава 15-годишњу затворску казну због ратног злочина, позвао је своје суграђане и присталице да не долазе из Кладуше у Пулу 29. септембра на обележавање његовог 72. рођендана, јер се нада да ће га ове године прославити на слободи.

„Све ове године много ми је значио ваш долазак и давао ми додатни подстицај да издржим казну, коју су ми одредили на политички монтираном процесу у Карловцу“, наводи се у Абдићевој поруци из затвора коју су пренели медији у БиХ.

Он је поручио да средства која су планирали да потроше до Пуле и назад, сачувају за сопствене потребе или да их касније уложе у пројект обнове „Агрокомерца“ у Великој Кладуши.

„Криза, коју сви проживљавамо, толико је дубока и тешка да треба рационално располагати сваком марком и паметно је утрошити. Према неким неслужбеним информацијама, надлежни који одлучују о молби за моје превремено пуштање на слободу, требало би да заседају неколико дана пре мог рођендана“, навео је Абдић.

Уколико су то, како је рекао, ваљане информације, могло би се догодити да овај рођендан дочекам на слободи, па је и то један од разлога зашто вас молим да не долазите организовано у Пулу“, навео је Абдић у поруци из затвора.

О Абдићевој молби одлучиваће се сутра. Његово превремено пуштање на слободу су затражили супруга и њихово четворо деце, након одлежане две трећине казне.

Жупанијски суд у Карловцу осудио је 2002. године Абдића на 20 година затвора због ратног злочина у Цазинској крајини, од 1993. до 1995. године. Врховни суд Хрватске је 2005. године казну смањио на 15 година затвора.

Ostavi poruku