Срби Крајишници у дијаспори против су повлачења тужбе Хрватске и противтужбе Србије за геноцид, јер вјерују да ће успјети да докажу да је у Хрватској извршен геноцид над Србима, рекао је данас Саво Штрбац, директор Документационо информационог центра „Веритас“.

„Имамо пуно разлога да вјерујемо да ћемо успјети доказати геноцид над нама, а не обратно. У прилог томе иде и геноцид у Другом свјетском рату над Србима за вријеме НДХ, којег ми доказујемо у овој тужби. То ће нам бити јако доказно средство да је период од 1991. до 1995. године наставак геноцида из Другог свјетског рата“, истакао је Штрбац.

Он је нагласио да Срби, Крајишници, имају јак „вјетар у леђа“, као што је пресуда Хашког трибунала хрватским генералима за удружени злочиначки подухват, чији је циљ био присилно и трајно истјеривање Срба.

„То је етничко чишћење, а од етничког чишћења до геноцида је мали корак. Ми ћемо ту геноцидну намјеру успјети и да докажемо, и преко онога што је учињено у Другом свјетском рату и преко онога што је учињено у посљедњем рату, посебно у вријеме ‘Олује'“, нагласио је Штрбац.

Према његовим ријечима, у прилог томе иде и недавна одлука Федералног суда у Чикагу да прихвати тужбу српских организација против америчке агенције МПРИ, која окупља углавном пензионисане америчке генерале, у којој се тврди да су они обучили, наоружали и испланирали акцију „Олуја“.

Штрбац истиче да Срби, Крајишници у дијаспори поздрављају изјаву премијерке Хрватске Јадранке Косор да та земља неће повући тужбу против Србије за геноцид.

„Против смо повлачења тужбе и противтужбе за геноцид и било каквих судских или вансудских нагодби о овако преозбиљној ствари као што је геноцид“, рекао је Штрбац.

Истакавши да би најбоље било да највиша правосудна установа као што је Међународни суд правде у Хагу отвори главни претрес и донесе одлуку о том питању, Штрбац је рекао да та одлука може бити тројака – да суд утврди да је обострано почињен геноцид, да је геноцид био једностран или да га уопште није било.

Коментаришући изјаву Косорове да ће Хрватска славити „Олују“ и кад уђе у ЕУ, Штрбац је рекао да би ЕУ мијењала свој основни принцип – антифашизам ако би дозволила такво понашање Хрватске, а примила је у чланство.

„Хашки трибунал је рекао да је ‘Олуја’ етничко чишћење. Не може и једно и друго, и ЕУ и слављење ‘Олује“, поручио је Штрбац.

Он је рекао да би желио да Хрватска донесе закон којим ће бити проглашени ништавним сви правни акти и бивше Југославије и бивше ЈНА, што је Косорова, такође, најавила.

„Ваљда би и држава Србија узвратила истом мјером, па не би признала 1.549 што оптужница, истрага, пресуда. Ми и то прижељкујемо“, поручио је Штрбац.

Ostavi poruku