Предсједник Републике Српске /РС/ Милорад Додик изјавио је након састанка са руским министром енергетике Сергејом Шматком да ће Српска бити укључена у глобални пројекат гасовода „Јужни ток“.

„Веома је важно да смо добили увјеравања да ће успјешно бити реализован наш раније потписани споразум између Министарства енергетике Руске Федерације и Владе РС и сада сигурно можемо устврдити да је РС у свим пројектима и анализама укључена као дио пројекта жЈужни токж“, рекао је предсједник Додик у телефонској изјави Срни из Москве.

Он је истакао да је на састанку оцијењено да је сарадња Српске и Руске Федерације на пројекту доградње и ревитализације Рафинерије нафте Брод веома успјешна и најавио да ће уторак, 27. септембра, бити одржана промоција успјеха следеће фазе ревитализације Рафинерије, којој ће присуствовати и Шматко како би лично промовисао један такав несумњиво велики успјех.

Предсједник Додик је рекао да су на састанку са министром Шматком анализирани сви досадашњи пројекти који се воде између РС и Руске Федерације, односно надлежних министарстава, а посебно пројекат ревитализације Рафинерије нафте.

„У том погледу, констатовали смо да је сарадња на том пројекту веома успјешна. Руска страна је веома задовољна, а самим тим и наше је задовољство због чињенице да се тај пројекат одвија успјешно. Осим Рафинерије, разговарали смо и о другим пројектима у области енергетике, истраживања могућих налазишта сирове нафте, гасоводу…“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, на састанку са Шматком разговарано је и о улагањима у области електричне енергије, у вези са пројектом „Уљевик три“, као и могућностима да руска енергетска државна компанија учествује у одређеним пројектима у Српској.

„Било је ријечи и о чињеници да је Сбербанка купила Фолкс банку која има своју филијалу у Бањалуци, те сходно томе разговарали смо о начину како побољшати капацитете те банке и како да она подржи привреду РС. Мада је Сбербанка на самом почетку, важно је знати да једна моћна банка долази у РС са својим пословањем“, истакао је предсједник Српске.

Додик је потврдио да је министру енергетике Руске Федерације Сергеју Шматку уручио Орден заставе Републике Српске са златним вијенцем за посебан допринос у развоју привредних односа између Руске Федерације и РС, као и за резултате и достигнућа од ширег значаја и размјера у афирмацији Српске.

„Министар Шматко је несумњиво човјек који је у великој мјери допринио оваквој сарадњи Српске и Руске Федерације“, нагласио је предсједник Републике.

 

Ostavi poruku