Имовина Републике Српске вриједна милионе марака продавана је и у Црној Гори, а МУП РС је због сумњи у незаконите радње поднио више пријава.

Наиме, како смо већ писали у првом тексту о „крчмењу“ имовине РС ван њене територије, МУП РС је поднио 20 извјештаја и једну допуну извјештаја против 30 лица због сумњи да су починила 22 кривична дјела којима су оштетила буџет РС за 4,3 милиона марака за продају имовине у Хрватској, Црној Гори и Србији.

Гојко Васић, директор полиције РС, рекао нам је да полиција припрема још извјештаја за нека одмаралишта и некретнине на јадранској обали.

Што се тиче имовине у Црној Гори, Окружном тужилаштву у Добоју поднесен је извјештај о почињеном кривичном дјелу против пет особа због постојања основа сумње да су првопријављени у својству предсједника Управног одбора, а другопријављени, трећепријављени и четвртопријављени у својству чланова Управног одбора и петопријављени у својству директора Грађевинског предузећа “Радник“ из Бијељине починили злоупотребу овлаштења у привреди, на тај начин што су у извршили замјену стана у Будви, у Црној Гори, са одређеним лицем за стан у Добоју.

Окружном тужилаштву Бијељина поднесен је извјештај против једног лица због постојања основа сумње да је у својству директора Акционарског друштва “Рад“ Бијељина починило злоупотребу службеног положаја или овлаштења јер је супротно члану 15 Закона о почетном билансу стања у поступку приватизације државног капитала у предузећима потписало уговор о купопродаји непокретности у Будви, чиме је оштетило буџет РС.

Центар јавне безбједности Источно Сарајево је Окружном тужилаштву у Требињу поднио извјештај против три лица због постојања основа сумње да су починила злоупотребу службеног положаја или овлашћења и несавјестан рад у служби. Постоји основ сумње да је првопријављени, у својству стечајног управника Акционарског друштва “Маглић холдинг“ у Фочи, грубо прекршио Закон о приватизацији државног капитала и Закон о почетном билансу стања у поступку приватизације државног капитала у предузећима РС, овјеривши закључен уговор о диоби имовине са д.о.о. „Мајнекс“ Пале, по којем је Управа за некретнине Црне Горе издала рјешење којим се наведена фирма уписује као носилац права својине над разним некретнинама у Баошићима у Црној Гори. У питању су парцеле, стамбено-пословни простор и дворишне површине. Другопријављени је, према пријави, починио дјело у својству стечајног управника “Маглић инжињеринг“ д.о.о. Фоча у стечају са д.о.о. “Мајнекс“ Пале закључивши уговор о припајању предузећа и преносу имовине, који је као дио стечајне масе припао предузећу д.о.о. „Мајнекс“ Пале, што је у супротности одредбама поменутих закона, јер је имовина у Баошићима требало да буде пренесена на РС.

Трећепријављени, у својству стечајног судије “Маглић инжињеринга“ д.о.о. Фоча у стечају, , како се истиче, прихватио је стечајни план и закључио стечајни поступак над стечајним дужником, чиме је омогућио да објекат у изградњи у Баошићима, који је требало да припадне РС, постане имовина д.о.о. “Мајнекс“ Пале.

Окружном тужилаштву Требиње поднесен је извјештај против два лица због постојања основа сумње да је првопријављени у својству стечајног управника “Маглић холдинг“ из Фоче у стечају, без претходне одлуке Владе РС, закључио уговор о продаји одмаралишта у Игалу са д.о.о. “Павгорд“ Фоча, починивши злоупотребу овлаштења у привреди, док је другопријављени, током стечајног поступка у својству стечајног судије тог предузећа свјесно кршио Закон о стечајном поступку РС и пропуштањем дужног надзора над радом стечајног управника дозволио стечајном управнику да имовину предузећа изван граница БиХ, која по законима о приватизацији државног капитала припада РС, стави у промет и прода д.о.о. “Павгорду“ Фоча, те су тако омогућили стицање имовинске користи на штету РС.

Окружном тужилаштву Требиње, Подручна канцеларија Фоча, поднесен је извјештај против једног лица о почињеној злоупотреби овлаштења у привреди због постојања основа сумње да је у својству директора Акционарског друштва “Озрен“ у Фочи прекршио законе и без претходне сагласности Владе РС продао пословни простор у Никшићу.

Истом тужилаштву је поднесен извјештај о почињеном истом кривичном дјелу против једног лица због постојања основа сумње да је у својству директора Акционарског друштва “Травунија“ Требиње прекорачио границе свог овлашћења, на начин што је склопио уговор о купопродаји између АД “Травунија“ Требиње као продавца и “Конвер“ д.о.о. Херцег Нови као купца, којим је продата некретнина предузећа у мјесту Суторина, у Херцег Новом, иако је законом предвиђено да се наведена имовина преноси на РС.

Истом тужилаштву је поднесен извјештај против једног лица због постојања основа сумње да је пријављени у својству директора Акционарског друштва “Металац“ Требиње прекорачио овлаштења склапањем уговора о купопродаји између Акционарског друштва “Металац“ и физичког лица из Херцег Новог, којим је продао некретнину власништво АД “Металац“, а која се налази у Подгорици, иако је законом предвиђено да се наведена имовина преноси на РС.

 

Миле Рибић, потпредсједник Савеза синдиката РС за привреду, каже да му је познато да је било мутних радњи у предузећу „Рад“ из Бијељине. Истиче да је РС пропустила прилику да врати барем дио имовине јер се дуго чекало, а процеси који се воде су спори.

„Видим да ИРБ, МУП и Правобранилаштво РС покрећу неке ствари, али бојим се да смо касно кренули. Велики дио тих предузећа више ни не постоји, потпуно су нестала, чак нема ко ни да покрене стечај. Пуно је времена прошло“, истиче Рибић.

Он наводи да је по Закону о приватизацији та имовина требало да буде стављена ван биланса предузећа како би се спријечило да је неко продаје.

„Али испоставило се ипак да су дио имовине, поготово на атрактивним локацијама у Хрватској и Црној Гори, продавали, и то није смјело да се деси. Али десило се“, истиче он.

Рибић објашњава да је имовина најчешће незаконито продавана тако што су директори и правници у предузећима, који су углавном једини знали гдје се ти објекти налазе и у каквом су стању, на различите инвентивне начине кроз папире користили различите процедуре како би покушали показати да је све урађено легално, иако је, како каже, у питању чиста пљачка и криминал.

 

ДЕЈАН ШАЈИНОВИЋ

Ostavi poruku