Специјално тужилаштво РС подигло је јуче оптужницу против Зорана Ћопића (45), контроверзног бизнисмена рођеног у Новом Граду, те једног од најближих сарадника одбјеглог нарко-боса Дарка cиз Србије, и то због прања новца у милионским износима.

На истој оптужници, која је јуче достављена Посебном одјељењу за организовани криминал Окружног суда Бањалука, налазе се још и Драго Нижол, директор фирме „Авио-рент“ из Бањалуке, и Љубо Мрђен, директор фирме „Агрокоп експорт импорт“ из Бањалуке, који се такође терете да су били дио криминалне групе која је у РС опрала више милиона марака „кокаинског новца“.

У наредним данима надлежни судија бањалучког Окружног суда треба да донесе одлуку о потврђивању оптужнице, а Специјално тужилаштво је затражило од суда да Ћопићу притвор, у којем је од априла ове године, буде продужен до окончања суђења.

Са друге стране, оптужени Нижол и Мрђен, нису ни били у притвору и у наредном периоду браниће се са слободе, а како незванично сазнајемо, највјероватније ће овај двојац признати кривицу.

Из Специјалног тужилаштва РС је саопштено да оптужница Ћопића терети да је од 2008. до половине ове године удруживањем са одбјеглим Дарком Шарићем, преко различитих офф-схоре компанија и предузећа, путем пословних банака извршио убацивање веће количине „прљавог новца“ стеченог продајом дрога.

Овај новац, како наводе у Специјалном тужилаштву, Ћопић је заједно са сарадницима и оптуженима Нижолом и Мрђеном интегрисао у привредне токове Републике Српске и Србије.

У мрежи организоване криминалне групе, како наводе из Специјалног тужилаштва, има још особа из Србије, а против којих се воде кривични поступци за трговину дрогом и прања новца пред Посебним одјељењем Вишег суда у Београду, као и Никола Димитријевић из Београда и Срђан Петровић из Новог Сада, који су правоснажно осуђени због прања новца, и то након споразума о признању кривице.

Извор „Независних“ близак правосуђу РС јуче је открио детаље прве оптужнице за прање новца у РС и једне од највећих истрага коју је у протеклом периоду спровело Специјално тужилаштво РС у сарадњи с полицијама из САД, Италије и Србије.

Ћопић је, како појашњава наш извор, у полицијским круговима западноевропских и земаља у региону оцијењен као један од „највећих мозгова за финансијске малверзације“, а милионско прање новца када је у питању Република Српска одвијало се преко куповине меркатилног кукуруза.

Колико је Ћопић био јак, наводи наш извор, свједоче и његови многобројни контакти с људима из врха банкарског сектора РС и Србије који су га „савјетовали“ како и на који начин да изврши милионске уплате новца.

Прање десетина милиона марака кокаинског новца, када је у питању РС, одвијало се, како наводи извор „Независних“, преко двије офф-схоре компаније Дарка Шарића, које су имале сједиште у САД, „Матенико“ и „Латино трејд“.

„Наруџбе и разговори о куповини кукуруза између Ћопића и Шарића су дио материјалних доказа прибављених путем посебних истражних радњи, односно снимљених телефонских разговора, и биће објелодањени на суђењу у Бањалуци. Фирма ‘Латино трејд’ би након добијених фактура преко УниЦредит бањалучке банке и НЛБ Развојне банке убацивала милионе марака у Републику Српску. Ћопић је тако прљавим новцем 2008. године купио бијељинску шећерану“, испричао је извор „Независних“ близак правосуђу РС.

Како би опрао пет милиона КМ и добио легалан новац, Ћопић је прије хапшења у априлу ове године покушао продати бијељинску шећерану, но у томе је био спријечен у посљедњи тренутак, јер му је блокирано 62 одсто акција које је имао у овом предузећу.

„Да је Ћопић којим случајем успио продати бијељинску шећерану, тај процес од продаје меркатилног кукуруза до коначног прања новца био би завршен“, казао је наш извор. Истиче да се радило о великој међународној истрази, а телефонске разговоре између Шарића и Ћопића снимале су полиције у Италији, Србији, РС, односно БиХ.

„Као докази у будућем поступку против Ћопића биће искориштене и финансијске картице офф-схоре компанија ‘Матенико’ и ‘Латино трејд’ из САД, које је прибавило Специјално тужилаштво РС“, појаснио је извор „Независних“ близак правосуђу РС.

Занимљиво је да оптужени Ћопић у досадашњем радном вијеку нема ни дана стажа, али је током међународне истраге утврђено како је био у управним одборима више од 180 фирми у Србији, од којих данас ниједна није „у животу“.

„Ти су људи имали наоко једноставан план – купити фирму, а затим је уништити. Ћопић би тако купио фирму, а затим преко папира направио да она послује са 10 фантомских фирми. Убрзо би она главна фирма била уништена“, навео је извор „Независних“.

Додао је како је слична судбина, односно пропаст, чекала и фирму „Агрокоп“ из Бањалуке.

„Ова фирма је добила кредит од милион и по марака из УниЦредит банке у Бањалуци. Након добијеног кредита ‘Агрокоп’ је почео пропадати, а траг новца који је добијен кредитом иде из Бањалуке, преко Пала, Црне Горе па све до Албаније“, појаснио је извор близак правосуђу.

Занимљиво је да ће на суђењу Ћопићу у бањалучком Окружном суду бити пуштен снимак разговора који је оптужени обавио прије неколико мјесеци са својом бившом супругом, а у којем, како је потврђено „Независним“, Ћопић у једном моменту признаје да је опрао пет милиона евра за Шарића.

Током вишемјесечног праћења, истражиоци у Србији и Републици Српској открили су, како тврди извор „Независних“, да је Зоран Ћопић био и више него интиман с познатом пјевачицом Наташом Беквалац.

„Заједно су авионом одлазили до Црне Горе и Кипра и били интимни. О овоме свједоче и снимљени разговори“, појаснио је наш извор.

Подсјетимо, почетком ове године у медијима је објављено како се због афере познатог ватерполисте Данила – Даче Икодиновић с медицинског сестром распао његов брак с Наташом Беквалац. Познату пјевачицу данас повезују с албанским бизнисменом Ћазимом Османијем.

Акција „Машина“

Зоран Ћопић је ухапшен у априлу у склопу акције Специјалног тужилаштва РС кодног назива „Машина“, а током досадашње истраге заплијењена је и Ћопићева имовина вриједна око 30 милиона марака. Током истраге претресене су и Ћопићеве фирме „Агрокоп експорт импорт“ и „Авио-рент“ у бањалучком насељу Росуље, а у Специјалном тужилаштву су саслушани и директори ових фирми Љубо Мрђен и Драго Нижол.

Након саслушања Мрђен и Нижол су пуштени на слободу, док је Ћопићу након саслушања одмах одређен притвор.

Одузимање имовине

Из Специјалног тужилаштва РС јуче је саопштено како је подигнутом оптужницом предложено да првооптуженом Зорану Ћопићу буду одузети предмети стечени извршењем кривичног дјела прања новца и то: акције у вриједности од 18,4 милиона марака које оптужени има у Фабрици шећера Велика Обарска, код Бијељине, авион цесна, вриједан 317.000 марака, кућа у Улици Сретена Стојановића у бањалучком насељу Лазарево, вриједна 225.000 марака, оснивачки улог у предузећу ‘ДТМ Релатионс’ у износу од 454.000 марака, затим ауди А6, цистерна и друге непокретности које нису наведене.

Смрт Витомира Бајића

Витомир Бајић (43), држављанин Србије и БиХ, објесио се у италијанском затвору, гдје је изручен у марту ове године након што је ухапшен у Будви због сумње да је члан групе одбјеглог нарко-боса Дарка Шарића, односно да је учествовао у међународном шверцу кокаина из Јужне Америке, потврдио је његов адвокат Боривоје Боровић, који је уједно изразио сумњу да је Витомир убијен.

„Требало је да путујем за Италију јер је Витомиру требало да буде одржано суђење 29. септембра. Он није био особа која би дигла руку на себе“, рекао је Боровић.

Посјета атрактивне тенисерке

Извор „Независних“ близак правосуђу РС открио је како су Ћопића за вријеме боравка у притвору КПЗ Бањалука на Туњицама напустили сви изузев адвоката и атрактивне плавуше Војиславе Лукић (25), бивше тенисерке из Србије.

Лукићева је на насловнице доспјела прошле године када је своје изазовно тијело одлучила „подијелити“ са читаоцима магазина ФХМ.

Leave a Reply