Прве новчане казне изречене двема женама у Француској због ношења никаба, исламског вела који покрива цијело лице, представљају „изругивање правди“, саопштила је међународна организација за заштиту људских права Амнести интернешенел (АИ).

„Ово је изругивање правди и дан срамоте за Француску. Ове жене су кажњене због ношења онога што желе“, изјавио је замјеник директора АИ за Европу и централну Азију Џон Далхујсен.

„Умјесто да заштити људска права ова забрана крши њихову слободу изражавања и вјере“, рекао је Далхујсен, а пренио АФП.

Суд у граду Моу наложио је јуче Хинд Ахмас (32) да плати 120 евра казне због ношења никаба, док је Наџате Најт Али (36) кажњена са 80 евра.

Жене су ухапшене када су донијеле рођенданску торту локалном градоначелнику и посланику Жану Франсои Копу, шефу странке Унија за народни покрет француског предсједника Николе Саркозија, која је донијела први закон о забрани ношења бурки у Европи.

Многи муслимани и активисти за људска права сматрају да десничарски предсједник узима за мету најосетљивију групу у Француској како би сигнализирао антиимиграционим гласачима да дијели њихов страх да ислам представља претњу по француску културу, навела је француска агенција.

Ostavi poruku