Prve novčane kazne izrečene dvema ženama u Francuskoj zbog nošenja nikaba, islamskog vela koji pokriva cijelo lice, predstavljaju „izrugivanje pravdi“, saopštila je međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel (AI).

„Ovo je izrugivanje pravdi i dan sramote za Francusku. Ove žene su kažnjene zbog nošenja onoga što žele“, izjavio je zamjenik direktora AI za Evropu i centralnu Aziju Džon Dalhujsen.

„Umjesto da zaštiti ljudska prava ova zabrana krši njihovu slobodu izražavanja i vjere“, rekao je Dalhujsen, a prenio AFP.

Sud u gradu Mou naložio je juče Hind Ahmas (32) da plati 120 evra kazne zbog nošenja nikaba, dok je Nadžate Najt Ali (36) kažnjena sa 80 evra.

Žene su uhapšene kada su donijele rođendansku tortu lokalnom gradonačelniku i poslaniku Žanu Fransoi Kopu, šefu stranke Unija za narodni pokret francuskog predsjednika Nikole Sarkozija, koja je donijela prvi zakon o zabrani nošenja burki u Evropi.

Mnogi muslimani i aktivisti za ljudska prava smatraju da desničarski predsjednik uzima za metu najosetljiviju grupu u Francuskoj kako bi signalizirao antiimigracionim glasačima da dijeli njihov strah da islam predstavlja pretnju po francusku kulturu, navela je francuska agencija.

Ostavi poruku