Палестински предсједник Махмуд Абас предаће данас званичан захтјев за чланство у УН, док представници блискоисточног квартета покушавају да остваре напредак у рјешавању сукоба.

Абас ће званични захтјев предати генералном секретару УН Бан Ки-Муну који ће тај захтјев предати на разматрање Савјету безбједности, као што предвиђа процедрура УН.

„Палестински лидер ће захтјев предати у 11. 35 часова /17.35 по западноевропском времену/, сат вријемена прије него што је предвиђено Абасово обраћање“, изјавио је палестински амбасадор у УН Ријад Мансур агенцији Франс прес.

Представници САД, Русије, ЕУ и САД, који посредују у рјешавању блискоисточног сукоба, састали су се у четвртак на маргинама Генералне скупштине УН и поново ће разговарати у петак ујутру, изјавио је неименовани амерички званичник.

Изасланици квартета „настављају да конструктивно раде“ у настојању да обнове израелско-палестинске мировне преговоре, пренео је Ројтерс.

Предсједник САД Барак Обама поручио је палестинском предсједнику Махмуду Абасу да Палестинци неће добити признавање државности у УН и да ће Вашингтон уложити вето на такав приједлог у Савјету безбједности УН.

Обама је говору пред Генералном скупштином УН рекао да палестинска држава може да настане само кроз разговоре са Израелом, а не било каквом резолуцијом.

Да би резолуција о признавању Палестине била усвојена, потребна јој је подршка девет од 15 чланица овог тијела, под условом да ниједна стална чланица не уложи вето.

Извор: СРНА

Ostavi poruku