Specijalno tužilaštvo Republike Srpske potvrdilo je danas da je podignuta optužnica u predmetu bijeljinske fabrike šećera protiv Zorana Ćopića, Ljube Mrđena i Drage Nižola, koji se terete za produženo krivično djelo pranje novca.

Portparol tužilaštva Dragica Tojagić izjavila je Srni da se u optužnici predlaže oduzimanje od Ćopića 18 378 900 akcija Fabrike šećera u Bijeljini, što čini 63,75 odsto udjela u osnivačkom ulogu.

Predloženo je i oduzimanje aviona „cesna“, kuća u Ulici Sretena Stojanovića u Banjaluci, automobil „A6“, 454 512 evra gotovine, osnivački ulog u preduzeću „DTM rilejšns“, cisterna, kao i druge nepokretnosti stečene izvršenjem krivičnog djela.

Optužnica tereti  Ćopića da je tokom 2008. godine, do polovine ove godine,  udruženo sa više lica, među kojima su Mrđen, Nižola i srpski narkobos Darko Šarić, preko različitih kompanija i banaka kroz privredne tokove Srpske i Srbije „oprao“ veće količine novca koji je stečen od prodaje droge.

Ćopić je, kako se u optužnici navodi, sarađivao sa Šarićem i drugim licima iz Republike Srpske protiv kojih se vodi krivični postupak pred Posebnim odjeljenjem Višeg suda u Beogradu zbog krivičnih djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga i produženog krivičnog djela pranja novca, te sa Nikolom Dimitrijevićem iz Beograda, Srđanom Petrovićem iz Novog Sada, a protiv kojih su pravosnažno okončani postupci pred Višim sudom u Beogradu zbog produženog krivičnog djela pranje novca.

Ćopić se nalazi u pritvoru u Kazneno-popravnom zavodu u Banjaluci, a optužnicom je predloženo da mu se pritvor produži do okončanja glavnog pretresa, dok se Nižol i Mrđen brane sa slobode.

Optužnica je podnesena Okružnom sudu Banjaluka na potvrđivanje.

 

Izvor: SRNA

Ostavi poruku