SHARE

Европска комисија разматра могућност да потпуно укине либерализацију визног режима за грађане БиХ због многоструко увећаног броја њених азиланата у земље чланице ЕУ.

Ово упозорење властима БиХ недавно путем Мисије у Бриселу послато са састанка Министарског форума унутрашњих послова и правосуђа “ЕУ – западни Балкан”, пише сарајевска штампа.

У “ургентном” и “повјерљивом” допису министарствима безбједности и иностраних послова БиХ савјетник у Мисији БиХ у Бриселу Муаз Дедајић навео је разлоге због којих Европска комисија пријети новим увођењем виза.

“БиХ је у веома кратком периоду од државе која је имала најбољи имиџ у вези са поштивањем правила безвизног режима са ЕУ погоршала слику и тренутно једино Македонија има већи број тражилаца азила”, наводи Дедајић у допису.

Власти БиХ упозорене су да поједине државе чланице врше стални притисак да ЕУ заузме “ригорозну позицију према онима који не поштују правила слободног кретања људи у ЕУ”.

Европска агенција за управљање оперативном сарадњом на спољним границама држава чланица ЕУ недавно је Европској комисији доставила податке из којих је уочљиво да је удио грађана БиХ у својству тражилаца азила вишеструко увећан и има највећи тренд од свих држава западног Балкана.

Наведен је податак да је у јулу само у Италији азил затражило 156 грађана БиХ.

SHARE

Оставите одговор