Evropska komisija razmatra mogućnost da potpuno ukine liberalizaciju viznog režima za građane BiH zbog mnogostruko uvećanog broja njenih azilanata u zemlje članice EU.

Ovo upozorenje vlastima BiH nedavno putem Misije u Briselu poslato sa sastanka Ministarskog foruma unutrašnjih poslova i pravosuđa „EU – zapadni Balkan“, piše sarajevska štampa.

U „urgentnom“ i „povjerljivom“ dopisu ministarstvima bezbjednosti i inostranih poslova BiH savjetnik u Misiji BiH u Briselu Muaz Dedajić naveo je razloge zbog kojih Evropska komisija prijeti novim uvođenjem viza.

„BiH je u veoma kratkom periodu od države koja je imala najbolji imidž u vezi sa poštivanjem pravila bezviznog režima sa EU pogoršala sliku i trenutno jedino Makedonija ima veći broj tražilaca azila“, navodi Dedajić u dopisu.

Vlasti BiH upozorene su da pojedine države članice vrše stalni pritisak da EU zauzme „rigoroznu poziciju prema onima koji ne poštuju pravila slobodnog kretanja ljudi u EU“.

Evropska agencija za upravljanje operativnom saradnjom na spoljnim granicama država članica EU nedavno je Evropskoj komisiji dostavila podatke iz kojih je uočljivo da je udio građana BiH u svojstvu tražilaca azila višestruko uvećan i ima najveći trend od svih država zapadnog Balkana.

Naveden je podatak da je u julu samo u Italiji azil zatražilo 156 građana BiH.

Ostavi poruku