Потпредсједник хрватског Сабора Владимир Шекс, један од 45 лица које Вијеће за ратне злочине београдског Вишег суда терети за злочине над Србима у Вуковару, изјавио је данас да је та оптужница нелегитимна и да не намјерава да је подигне у хрватском суду, док је Бранимир Главаш рекао да је том оптужницом „почашћен“.

У међувремену је министар правде Дражен Бошњаковић потврдио јда су из Србије стигле оптужнице којима Веће за ратне злочине београдског Вишег суда терети Владимира Шекса, Бранимира Главаша, Томислава Мерчепа и Ивана Векића за ратне злочине и геноцид над Србима у Вуковару.

Он је рекао да српске од хрватских власти не траже хапшење и изручење, него само да се четворици оптужених доставе оптужнице.

„Не мислим да дајем легалитет и легитимитет оптужницама и другим решењима злочиначких судова злочиначке ЈНА“, рекао је Шекс за Нову ТВ, истичући да оптужницу није подигао нити то намјерава.

„То су све биједни покушаји да се оживи једна лешина Југославије и једна пропала и одавно побијеђена политика“, рекао је Шекс.

Он истиче да се ради о истој оптужници од 10. августа 1992. кад је добио примјерак решења Војног тужилаштва ЈНА о отварању истраге и одређивању притвора.

„Након 20 година, Виши суд у Београду тражи од хрватског правосуђа да се нама уруче оптужнице од Војног тужилаштва ЈНА, само мало измијењене“, рекао је Шекс и оцијенио да је „ЈНА била злочиначка војска, злочиначка организација, њезин врх је злочиначки“.

„Нажалост, нису одговарали јер Хашки суд нису интересовали велики ратни злочинци као што су Вељко Кадијевић, Благоје Аџић и сви остали. И сад се догађа невјероватан преокрет – судски органи Србије прихватају и преузимају оптужнице тих злочиначких судова ЈНА, војних тужилаштава“, рекао је и оцијенио да се „пораз ЈНА и Србије жели претворити у пораз побједника“.

Бранимир Главаш који у БиХ служи казну затвора због ликвидација српских цивила по Осијеку 1991. године рекао је да је почашћен том оптужницом.

„Сада ја позивам Шекса да оде у Београд и тамо докаже своју невиност. С обзиром да је надалеко познат као храбар и високоморалан човјек, сигуран сам да ће он то учинити већ до краја ове седмице“, рекао је Главаш.

Иван Векић потврдио је да је јуче  на општинском суду у Осијеку подигао оптужницу која је по њему само копија оптужнице из 1992, за убиство 13 цивила и шест неидентификованих лица  у вуковарском кварту Борово насеље, додавши да се на оптужници налази још 40 имена ветерана.

Министар правде Бошњаковић рекао је да фали дио документације па не може детаљније говорити о оптужници.

Векић је током 1991. био министар унутрашњих послова, Шекс је био шеф кризног штаба за Славонију одакле је повучен за Загреб, Главаш је био руководилац одбране у Осијеку, а Мерчеп је био главни у Вуковару у љето 1991. док није отишао за Загреб.

У Вуковару су у јулу 1991. године далеко прије било каквих борби, припадници хрватских оружаних снага одвели из кућа преко 20 српских цивила, од којих неки до данас нису нађени, док су остали нађени мртви.

Страдања Срба настављена су и касније, за вријеме борби за град. Хрватске власти нису покренуле никакву истрагу око тих злочина, а Мерчепа су оптужиле за злочине у Загребу, Кутини и Пакрачкој Пољани, односно за затварање већег броја српских цивила и убиство преко 40 њих, али не и за злочине у Вуковару.

Мерчеп у затворској болници чека почетак суђења.

Главаш у БиХ, гдје је побјегао прије изрицања пресуде, служи казну због убистава десеторо српских цивила по Осијеку 1991. године, а против Векића и Шекса још није било поступака.

Ostavi poruku