Предсједник Хрватске Иво Јосиповић је, када је изјавио да у Хашком трибуналу сједе погрешни људи, алудирајући на Анту Готовину и Младена Маркача, вјероватно мислио да су политичари најодговорнији за дјела која се генералима стављају на терет, рекао је Зоран Пусић из хрватског Грађанског одбора за људска права.

Према Пусићевим ријечима, предсједник Фрањо Туђман и ратни министар одбране Гојко Шушак су мртви, једнако као и генерали Јанко Бобетко и Звонимир Червенко који су били директно надређени Готовини.

Надређени генералу Маркачу био је Иван Јарњак.

„Не знам на кога је мислио нити ко би требало да буде у Хагу ако не Готовина и Маркач“, рекао је Пусић, додајући да је на суду да одлучи је ли ријеч о правим људима, јављају хрватски медији.

Весна Тершелић из невладине организације „Документа“ из Загреба сматра да је изјава предсједника Јосиповића непоштовање суда, јер је коментарисао неправоснажну пресуду.

Она сматра да треба рећи ко би требало да буде у Хагу ако не генерали Готовина и Маркач и да је болно да одговарају људи из војних структура, док су неке одлуке донесене у политичкој сфери.

Јосип Јурчевић, с друге стране, истиче да је предсједникова изјава још један доказ изгубљености хрватске политике, јер је управо Јосиповић 2000. године био један од главних људи за сарадњу са Хашким трибуналом и управо је он великим дијелом заслужан што су генерали у Хагу.

Предсједник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је у Њујорку почетком ове седмице да је Хрватска „водила праведан и одбрамбени рат“ и да у Хагу „нису прави људи“, они који би требали да буду.

Хрватски генерал Анте Готовина осуђен је у Хашком трибуналу првостепеном пресудом на 24 године затвора, Младен Маркач на 18 због злочина над српским становништвом Книнске крајине током и послије операције „Олуја“ 1995. године, док је Ивана Чермака Трибунал ослободио кривице.

Ostavi poruku