На сјеверу Косова седма ноћ на барикадама које су поставили Срби и на прелазу Јариње који је блокирао КФОР протекла је мирно, без инцидената, јавља дописник Срне.

КФОР је јуче уклонио бодљикаву жицу са прелаза Брњак чиме су, како је саопштио ЕУЛЕКС, створени услови за несметан проток роба и путника преко овог прелаза.

Такав поступак припадника Кфора, према оцјени лидера Срба, усмјерен је на то да се Срби повуку с барикада и тако олакшају Кфору да реализује намјеру да успостави пуну контролу на свим магистралним путевима.

Предсједник општине Зубин Поток Славиша Ристић рекао је да Срби не вјерују Кфору и да сматрају да је уклањање бодљикаве жице са Брњака циљано.

„Уверени смо да све док Кфор и Еулекс не повуку косовске царинике и полицију са прелаза неће бити уклоњена опасност од наставка акције започете 25. јула“, рекао је Ристић Срни.

Српска полиција вратила је три камиона са робом која су прешла контролни пункт на прелазу Кончуљ код Бујановца, уз образложење да нису посједовали пратећу документацију.

Тим поводом косовска министарка трговине Мимоза Кусари-Љиља изјавила да влада разматра могућност поновног успостављања ембарга на увоз и извоз робе у Србију.

Влада Србије очекује уклањање царинских пунктова, пошто је у петак донијела уредбу којом је увела ПДВ на робу која се пласира на Косово, а тог износа ПДВ-а у протеклих 11 година роба под ознаком за српске средине на Косову и Метохији била је ослобођена, што је у већини случајева кориштено фиктивно, јер роба уопште није стизала на тржиште Косова.

Амерички државни секретар Хилари Клинтон, која се у Њујорку састала са косовском предсједницом и премијером Атифетом Јахјагом и Хашимом Тачијем, рекла је да подстиче Косово и Србију да проведу трговински споразум.

Клинтонова вјерује да је трговање између Косова и Србије, гдје би водећу царинску улогу играли европски цариници – у обостраном интересу, те напомиње да провођење трговинског споразума није политичко питање.

Извор: СРНА

Ostavi poruku