Na sjeveru Kosova sedma noć na barikadama koje su postavili Srbi i na prelazu Jarinje koji je blokirao KFOR protekla je mirno, bez incidenata, javlja dopisnik Srne.

KFOR je juče uklonio bodljikavu žicu sa prelaza Brnjak čime su, kako je saopštio EULEKS, stvoreni uslovi za nesmetan protok roba i putnika preko ovog prelaza.

Takav postupak pripadnika Kfora, prema ocjeni lidera Srba, usmjeren je na to da se Srbi povuku s barikada i tako olakšaju Kforu da realizuje namjeru da uspostavi punu kontrolu na svim magistralnim putevima.

Predsjednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić rekao je da Srbi ne vjeruju Kforu i da smatraju da je uklanjanje bodljikave žice sa Brnjaka ciljano.

„Uvereni smo da sve dok Kfor i Euleks ne povuku kosovske carinike i policiju sa prelaza neće biti uklonjena opasnost od nastavka akcije započete 25. jula“, rekao je Ristić Srni.

Srpska policija vratila je tri kamiona sa robom koja su prešla kontrolni punkt na prelazu Končulj kod Bujanovca, uz obrazloženje da nisu posjedovali prateću dokumentaciju.

Tim povodom kosovska ministarka trgovine Mimoza Kusari-Ljilja izjavila da vlada razmatra mogućnost ponovnog uspostavljanja embarga na uvoz i izvoz robe u Srbiju.

Vlada Srbije očekuje uklanjanje carinskih punktova, pošto je u petak donijela uredbu kojom je uvela PDV na robu koja se plasira na Kosovo, a tog iznosa PDV-a u proteklih 11 godina roba pod oznakom za srpske sredine na Kosovu i Metohiji bila je oslobođena, što je u većini slučajeva korišteno fiktivno, jer roba uopšte nije stizala na tržište Kosova.

Američki državni sekretar Hilari Klinton, koja se u Njujorku sastala sa kosovskom predsjednicom i premijerom Atifetom Jahjagom i Hašimom Tačijem, rekla je da podstiče Kosovo i Srbiju da provedu trgovinski sporazum.

Klintonova vjeruje da je trgovanje između Kosova i Srbije, gdje bi vodeću carinsku ulogu igrali evropski carinici – u obostranom interesu, te napominje da provođenje trgovinskog sporazuma nije političko pitanje.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku