Одбрана Радована Караџића оцјењује да би појављивање пакистанског пензионисаног генерала Џавида Насира у Хашком трибуналу било значајно због свих података и чињеница везаних за дјелатност пакистанске војне службе безбједности у наоружавању муслимана у БиХ.

Један од Караџућевих правних савјетника адвокат Горан Петронијевић рекао је Срни да захтјев Хага за изручење Насира, који је био на челу пакистанске војне службе безбједности, значи да је он одбио да свједочи и да је зато Трибунал издао обавезујући налог за његово привођење.

„Било би добро када би се Насир појавио у било којој улози пред Хашким трибуналом, јер сматрамо да би могао да пружи одређене податке и доказе и да укаже на документе у вези са логистичком подршком муџахединима“, рекао је Петронијевић.

Он је навео да се име овог пакистанског генерала  не наводи  у предмету бившег предсједника Радована Караџића, али се помињу испоруке противтенковских навођених ракета из Пакистана у БиХ које Насир помиње у документу из 2002. године.

У документима које је предао противтерористичком суду у пакистанском граду Лахореу 23. октобра 2002. године Насир је открио да је „упркос ембаргу на наоружање, које је увео УН, он ваздушним путем успјешно пребацио противтенковске вођене ракете, чиме се однос снага у рату у БиХ промијенио“.

Петронијевић каже да је ријеч о ракетама које су рађене у Пакистану по лиценци кинеске „црвене стријеле“ коју су у Пакистану звали „зелена стријела“.

„То је једно од најефикаснијих противоклопних оружја, а 1993. године више од 120 комплета пребачено је у БиХ одакле су појединци одлазили у Пакистан на обуку, а пакистански инструктори су долазили и у БиХ да их обучавају. То је директно везано и за предмет Караџић“, рекао је Петронијевић.

С друге стране, каже он, покушано је да се 50-ак комплета тих ракета, који нису били искориштени, пребаце на Космет, али су их снаге УН 1997. године заплијениле.

„Ради се о веома озбиљном међународном инциденту наоружавања у време ембарга и убацивања таквих борбених средстава у СР Југославија“, додао је Петронијевић.

Пакистан је одбио да Хашком трибуналу изручи пензионисаног генерала Џавида Насира којег траже због подршке муслиманским борцима током рата у БиХ, јер је, наводно, изгубио памћење.

Трибунал тражи изручење генерала Насира, који је био и на челу војне обавјештајне агенције (ИСИ), због његове подршке бившој Армији БиХ, упркос ембаргу УН.

Хашки трибунал негира извјештаје

Портпарол Хашког трибунала Нерма Јелачић негирала је данас извјештаје објављене у дневнику „Експрес трибјун“ да је Пакистан одбио да преда пензионисаног генерала и некадашњег шега обавјештајне службе ИСИ.

Према њеним ријечима, трибунал никада није објавио сличан захтјев.

„Никада нису објављени налог за хапшење, судски позив или захтјев нити је начињен било какав контакт у вези генерала Насира од било које стране у процесу против Момчила Перишића или Ратку Младићу, због чега је чланак у потпуности нетачан, наводи се у саопштењу из Хага.

У саопштењу се истиче да ниједно Вијеће трибунала није донијело било какву одлуку везану за генерала Насира.

У саопштењу се додаје да је Насирово наводно учешће у рату у БиХ поменуто у октобру 2009. године када је бивши предсједник републике Српске (РС) Радован Караџић затражио од судског вијећа да упути позив пакистанској влади да обезбједи интервју са генералом.

Тај захтјев  повучен  је 27. јануара 2010. године.

Ostavi poruku