Руски дневни лист „Известија” описао је недавни скандал на Првом безбједносном форуму у чијем се средишту нашао амбасадор Русије у Србији Александар Конузин уз оцјену да ће то имати „озбиљне импликације“ на руско-српске односе.

У тексту „У Београду увриједили руског амбасадора” наводи се да је Конузин на Форуму прошле недјеље прекинут усред говора због чега је био приморан да напусти скуп.

Лист је оцијенио да је ово био „крупан дипломатски инцидент са озбиљним импликацијама на руско-српске односе”.

Секретар за штампу Амбасаде Русије у Београду Светлана Шевченко није прецизирала у изјави за „Известију” које изговорене ријечи су натјерале Конузина да напусти скуп, али је оцијенила да су „реплике предсједавајућег скупа биле агресивне и неприхватљиве у обраћању опуномоћенику суверене државе”.

У тексту је даље објашњено да је предсједавајући бивши савјетник за спољне послове у влади Зорана Ђинђића – Иван Вејвода „познат по радикалним прозападним ставовима и посвећен зближавању Србије са САД и НАТО”.

Портпарол Форума Ивана Поњавић рекла је за „Известију” да организатори нису хтјели да провоцирају или да увриједе руског амбасадора.

„Господин Конузин је у свом говору одступио од теме. Умјесто о теми ‘Изазови глобалне безбједности’ он је говорио о ситуацији на Косову”, навела је Поњавићева.

Учесници Београдског безбједносног форума оцијенили су да је иступ руског амбасадора Александра Конузина на том скупу био недопустиво оштар и непримјерен за дипломатског представника земље каква је Русија.

На иступ руског амбасадора који је викао на присутне реаговао је и државни секретар у министарству за  Косово и Метохију Оливер Ивановић, оцијенивши да је ријеч о емотивној изјави, која, по његовом мишљењу, није примјерена скупу попут Безбједносног форума.

Конузин је на Форуму запитао има ли Срба у публици јер се на скупу, по његовој оцјени, није довољно говорило о Косову и Метохији дан уочи најављеног доласка косовских цариника на прелазе Јариње и Брњак 16. септембра.

„Збуњен сам. НАТО, Кфор и Еулекс планирају да доведу косовске царинике на прелазе на сјеверу Косова и тиме прекрше свој мандат, Резолуцију 1244 и одлуку СБ УН из 2008. године, а из публике на ту тему није постављено ни једно једино питање. Има ли Срба у овој публици, бринете ли за судбину својих сународника“, запитао је Конузин учеснике Форума.

Ostavi poruku