Ruski dnevni list „Izvestija” opisao je nedavni skandal na Prvom bezbjednosnom forumu u čijem se središtu našao ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin uz ocjenu da će to imati „ozbiljne implikacije“ na rusko-srpske odnose.

U tekstu „U Beogradu uvrijedili ruskog ambasadora” navodi se da je Konuzin na Forumu prošle nedjelje prekinut usred govora zbog čega je bio primoran da napusti skup.

List je ocijenio da je ovo bio „krupan diplomatski incident sa ozbiljnim implikacijama na rusko-srpske odnose”.

Sekretar za štampu Ambasade Rusije u Beogradu Svetlana Ševčenko nije precizirala u izjavi za „Izvestiju” koje izgovorene riječi su natjerale Konuzina da napusti skup, ali je ocijenila da su „replike predsjedavajućeg skupa bile agresivne i neprihvatljive u obraćanju opunomoćeniku suverene države”.

U tekstu je dalje objašnjeno da je predsjedavajući bivši savjetnik za spoljne poslove u vladi Zorana Đinđića – Ivan Vejvoda „poznat po radikalnim prozapadnim stavovima i posvećen zbližavanju Srbije sa SAD i NATO”.

Portparol Foruma Ivana Ponjavić rekla je za „Izvestiju” da organizatori nisu htjeli da provociraju ili da uvrijede ruskog ambasadora.

„Gospodin Konuzin je u svom govoru odstupio od teme. Umjesto o temi ‘Izazovi globalne bezbjednosti’ on je govorio o situaciji na Kosovu”, navela je Ponjavićeva.

Učesnici Beogradskog bezbjednosnog foruma ocijenili su da je istup ruskog ambasadora Aleksandra Konuzina na tom skupu bio nedopustivo oštar i neprimjeren za diplomatskog predstavnika zemlje kakva je Rusija.

Na istup ruskog ambasadora koji je vikao na prisutne reagovao je i državni sekretar u ministarstvu za  Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović, ocijenivši da je riječ o emotivnoj izjavi, koja, po njegovom mišljenju, nije primjerena skupu poput Bezbjednosnog foruma.

Konuzin je na Forumu zapitao ima li Srba u publici jer se na skupu, po njegovoj ocjeni, nije dovoljno govorilo o Kosovu i Metohiji dan uoči najavljenog dolaska kosovskih carinika na prelaze Jarinje i Brnjak 16. septembra.

„Zbunjen sam. NATO, Kfor i Euleks planiraju da dovedu kosovske carinike na prelaze na sjeveru Kosova i time prekrše svoj mandat, Rezoluciju 1244 i odluku SB UN iz 2008. godine, a iz publike na tu temu nije postavljeno ni jedno jedino pitanje. Ima li Srba u ovoj publici, brinete li za sudbinu svojih sunarodnika“, zapitao je Konuzin učesnike Foruma.

Ostavi poruku