Предсједник СДА Сулејман Тихић нада се да би 26. септембра на састанку шест лидера у Брчком могао бити постигнут политички договор о формирању Савјета министара БиХ.

„Знам да постоје разлике, да су оне још  знатне.  Међутим, чини ми се да смо приближили ставове о два кључна питања – то је предсједавајући Савјета министара и министар спољних послова. Остало све можемо лакше договорити“, рекао је Тихић за сарајевско „Ослобођење“.

Према његовим ријечима, уколико би садашњи састав Савјета министара остао у техничком мандату, реформски процес не би био успорен, већ  заустављен.

„Према најавама СДП-а, које су јасно изнесене на овим састанцима, уколико нису у саставу Савјета министара, они неће бити дио рјешења у бројним питањима која се сада појављују – од пописа становништва, државне помоћи, до свега другог што стоји на путу ка чланству у ЕУ и НАТО савезу“, каже Тихић.

Тихић се нада да ће Влада ФБиХ промијенити одлуку о одбијању ревидиране листе за ИПА фондове коју је сачинио Савјет министара и да ће тиме бити омогућено да БиХ добије 88 милиона КМ.

Он каже да ће, ако Влада ФБиХ не промијени одлуку, БиХ  изгубити 340 милиона евра, јер се затврају врата за сљедећу траншу и наредну годину.

Извор: Срна

Ostavi poruku