Изношењем уводних ријечи адвоката Фахрије Каркина сутра ће у Суду БиХ бити настављено суђење Зијаду Турковићу и још деветорици оптужених за убиства, покушај убиства, шверц дроге, изнуде и пљачку 2,5 милиона марака из Карго центра Аеродрома Сарајево.

Каркин је најавио да ће уводна ријеч одбране коју ће сутра изнијети бити сасвим другачија у односу на уводне ријечи Тужилаштва и да ће се односити на одређене тачке, мотиве и разлоге.

Каркин сматра да се овај предмет искључиво заснива на изјавама свједока покајника и оних који су са Тужилаштвом склопили споразум о признању кривице.

Тужилац Дијана Кајмаковић је током изношења уводних ријечи 6. септембра истакла да ће прикупљеним доказима и признањем појединаца доказати да је оптужница утемељена и доказана, односно да је ријеч о најјачој и најорганизованијој злочиначкој организацији у БиХ и шире.

Тужилац Олег Чавка је најавио да ће Тужилаштво провести бројне доказе и тражити изрицање казне у складу са законом, истакавши да су након нестанка Марија Толића и Вернера Ајдарија, од свједока покајника и осумњичених који су са Тужилаштвом БиХ склопили споразум о признању кривице, дошли до података који су допринијели квалитетној истрази у овом предмету.

Осим Турковића, оптужени су Саша Стјепановић, Нијаз Зубан, Фадил Аљовић, Муамер Захитовић, Хилмија Машовић, Ермин Делић, Миленко Лакић, Данијел Планинчић и Хајрудин Мемовић.

Турковић је оптужен за организовани криминал у вези са неовлаштеним прометом дроге, злочиначку организацију, разбојништво, изнуду, продужено кривично дјело прање новца, убиство, изазивање опште опасности, неовлаштен промет оружјем и војном опремом те производима двојне употребе, договор за почињење кривичних дјела, припремање кривичног дјела и тешко убиство.

Отужница терети Турковића да је од почетка 2005. до септембра 2010. године организовао и руководио групом чији је циљ био неовлаштен промет хероина и кокаина, али и која је заједничким дјеловањем организовала, припремила и покушала да убије друго лица на свиреп и подмукао начин, те је експлозијом изазвала општу опасност за живот и имовину већег обима.

Зијад Турковић је 21. јула у Суду БиХ признао да је покушао да убије Насера Кељмендија, али је одбацио остале оптужбе које му се стављају на терет. Остали оптужени у овом предмету изјаснили су се да нису криви.

Суд БиХ је, након разматрања и прихватања споразума о признању кривице, склопљеног између Тужилаштва БиХ и оптужених Данијела Планинчића и Ермина Делића, изрекао пресуду којом су Планинчић и Делић проглашени кривим.

Ермин Делић проглашен је кривим за покушај убиства и осуђен на казну затвора од једне године, а Данијел Планинчић за организовани криминал, у вези са кривичним дјелима убиства и тешког убиства, за шта му је узречена казна затвора од шест година и шест мјесеци.

Планинчићу је продужен притвор који може трајати највише девет мјесеци, и то до 13. јуна 2012. године.

Сутрашњи наставак суђења у предмету „Зијад Турковић и други“ заказан је у 13.00 часова.

Извор: СРНА

Ostavi poruku