Šefovi diplomatija SAD i Rusije, Hilari Klinton i Sergej Lavrov, razmatrali su prošle noći mogućnost rješavanja diplomatske krize zbog namjere Palestinaca da zatraže od Ujedinjenih nacija da prizna njihovu državu.

Dvoje ministara „nije pominjalo konkretnu formulaciju, niti su se bavili odredbama“ rezolucije o tome, rekao je jedan visoki američki zvaničnik, ukazavši da je pristup bio „strateški“.

„Razmatrali su elemente koji će biti potrebni sa njihove tačke gledišta, ne samo u kontekstu zbivanja u Njujorku ove sedmice, već i prevazilaženja konflikta koji traje decenijama“, rekao je zvaničnik koji ne želi da mu se objavi ime.

Članice „Kvarteta za Bliski istok“ – SAD, Rusija, Ujedinjene nacije i Evropska unija – nekoliko nedjelja pokušavaju da povedu Izrael i Palestince ka nastavku bliskoistočnog mirovnog procesa, blokiranog već godinu dana.

Palestinci međutim neće više da pegovaraju već će u petak zatražiti od Generalne skupštine UN da prizna nezavisnost njihove države.

SAD i Izrael su protiv toga, a Rusija ukazuje da će podržati palestinsku inicijativu bez obzira na njenu formu, ali se i dalje zalaže za obnavljanje prgovora Palestinaca i Izraela.

Izvor: Beta

Ostavi poruku