Predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik izjavio je da postavljanje pitanja o prenosu nadležnosti nije u funkciji da se nešto ruši, nego da se uskladi sa ustavno-pravnim poretkom.

„Formalno-pravno imamo problem sa nadležnostima koje nisu u skladu sa ustavom, a koja nisu mogla biti nametnuta zakonima, bez obzira kakva je sila iza toga stajala“, rekao je Dodik novinarima nakon razgovora sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom.

On je istakao da RS nije protiv da na nivou BiH postoje određene sudske i tužilačke institucije, ali da će ovakve kakve su sada, koje je zakonom nametnuo visoki predstavnik, biti osporavane.

„Zato i tražimo razgovor o tome, ne da ukinemo Sud i Tužilaštvo BiH,  nego da ih dovedemo u sklad sa onim što predstavlja  dogovor i da im  damo ustavnu snagu“, rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da je u prošlosti bilo više visokih predstavnika koji su zloupotrijebili bonska ovlaštenja i nametanjem zakona vršili prenose nadležnosti kojima su stvorili nejasnu situaciju.

Incko je rekao da država ima svoje institucije i agencije i da ono što je stečeno treba i da se drži i postoji da nema „koraka nazad“.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku