Због најављене систематизације радних мјеста и отпуштања великог броја радника у „Жељезницама РС“ отворен је фронт против Добоја, који је стављен на црну листу, изјавио је Обрен Петровић, начелник општине Добој, након састанка с представницима два синдиката ЖРС.

Петровић је упозорио руководство „Жељезница РС“, Надзорни одбор овог предузећа, те ресорног министра да је питање ЖРС врло озбиљно, да општина неће моћи држати раднике под контролом и да ће доћи до протеста.

Он је додао да је руководство општине од синдикалаца тражило да не обустављају рад у овом предузећу док се не ријеше сва актуелна питања.

„Ми ћемо покушати да разговарамо с руководством, са свим релевантним факторима, да Добој не буде неко ко је кажњен, а ми у Добоју сада сматрамо да смо кажњени, не знам из којих разлога, и да све треба да се сломи преко Добоја и да највећи дио радника остане без посла у Добоју“, изјавио је Петровић.

Зоран Лазић, потпредсједник Скупштине општине Добој, казао је да питање ЖРС „није питање СНСД-а, СДС-а, ни било које политичке странке“.

„Ово је једно ванстраначко питање. Позивам све релевантне факторе у Добоју да на начин на који ми овдје разговарамо из различитих политичких партија заборавимо политичку припадност, да се ухватимо у коштац с тим проблемом и да га пробамо ријешити“, рекао је Лазић.

Симо Цвјетковић, предсједник Самосталног синдиката машиновођа, изјавио је да су, пошто синдикалци нису успјели да о проблему систематизације радних мјеста, колективног уговора и примања радника разговарају с Управом ЖРС, одлучили да се обрате за помоћ локалној заједници.

Он је казао да Управа покушава да радионичку пресу умјесто у Добоју стационира у Приједору, а на тај начин би радници у Добоју остали без посла.

Радници су забринути, наводи Никола Стојановић, предсједник Синдиката инфраструктуре, и плаше се да ће због могућег пресељења појединих дијелова ЖРС из Добоја у друге градове остати без својих радних мјеста.

„Пресељењем дио људи не би могао да путује у Бањалуку, и они се боје да ће остати без посла, да ће бити технолошки вишак“, изјавио је Стојановић.

Став генералног директора Драгана Савановића на тврдње синдикалаца нисмо успјели чути, јер је он на путу, казали су у Служби за информисање ЖРС.

Ostavi poruku