Zbog najavljene sistematizacije radnih mjesta i otpuštanja velikog broja radnika u „Željeznicama RS“ otvoren je front protiv Doboja, koji je stavljen na crnu listu, izjavio je Obren Petrović, načelnik opštine Doboj, nakon sastanka s predstavnicima dva sindikata ŽRS.

Petrović je upozorio rukovodstvo „Željeznica RS“, Nadzorni odbor ovog preduzeća, te resornog ministra da je pitanje ŽRS vrlo ozbiljno, da opština neće moći držati radnike pod kontrolom i da će doći do protesta.

On je dodao da je rukovodstvo opštine od sindikalaca tražilo da ne obustavljaju rad u ovom preduzeću dok se ne riješe sva aktuelna pitanja.

„Mi ćemo pokušati da razgovaramo s rukovodstvom, sa svim relevantnim faktorima, da Doboj ne bude neko ko je kažnjen, a mi u Doboju sada smatramo da smo kažnjeni, ne znam iz kojih razloga, i da sve treba da se slomi preko Doboja i da najveći dio radnika ostane bez posla u Doboju“, izjavio je Petrović.

Zoran Lazić, potpredsjednik Skupštine opštine Doboj, kazao je da pitanje ŽRS „nije pitanje SNSD-a, SDS-a, ni bilo koje političke stranke“.

„Ovo je jedno vanstranačko pitanje. Pozivam sve relevantne faktore u Doboju da na način na koji mi ovdje razgovaramo iz različitih političkih partija zaboravimo političku pripadnost, da se uhvatimo u koštac s tim problemom i da ga probamo riješiti“, rekao je Lazić.

Simo Cvjetković, predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa, izjavio je da su, pošto sindikalci nisu uspjeli da o problemu sistematizacije radnih mjesta, kolektivnog ugovora i primanja radnika razgovaraju s Upravom ŽRS, odlučili da se obrate za pomoć lokalnoj zajednici.

On je kazao da Uprava pokušava da radioničku presu umjesto u Doboju stacionira u Prijedoru, a na taj način bi radnici u Doboju ostali bez posla.

Radnici su zabrinuti, navodi Nikola Stojanović, predsjednik Sindikata infrastrukture, i plaše se da će zbog mogućeg preseljenja pojedinih dijelova ŽRS iz Doboja u druge gradove ostati bez svojih radnih mjesta.

„Preseljenjem dio ljudi ne bi mogao da putuje u Banjaluku, i oni se boje da će ostati bez posla, da će biti tehnološki višak“, izjavio je Stojanović.

Stav generalnog direktora Dragana Savanovića na tvrdnje sindikalaca nismo uspjeli čuti, jer je on na putu, kazali su u Službi za informisanje ŽRS.

Ostavi poruku