Израелски премијер Бењамин Нетањаху понудио је да се током одржавања Генералне скупштине УН у Њујорку директно састане са палестинским лидером Махмудом Абасом.

Нетањаху је позвао Абаса да почне са преговоре са Израелом и да „не губи вријеме на једностране потезе“.

„Позивам предсједавајућег Палестинске управе да крене у отворене преговоре у Њујорку, који ће се наставити у Јерусалиму и Рамали“, рекао је Нетањаху.

Абас је нешто раније изразио жељу да се састане са Нетањахуом, али и одлучност у својој намјери да у УН добије признање палестинске државе.

САД и Израел су против тог покушаја и у току су интензивни дипломатски напори да се избјегне кризе због тог поступка.

Мировни преговори између Израела и Палестинаца прекинути су прије годину дана.

Палестинци траже међународно признање своје државе засноване на границама из 1967. године. Тиме би Палестинци добили Западну обалу, укључујучи источни дио Јерусалима и Појас Газе.

Израел и САД сматрају да се до палестинске државе може доћи само путем директних преговора, али палестинско руководство истиче да тај приступ не води никуда.

Абас је рекао да ће процес бити покренут крајем седмице када преда писани захтјев генералном секретару УН Бан Ки Муну и послије обраћања Генералној скупштини.

Уколико захтјев одобри генерални секретар, Савјет безбједности изврши разматрање и потом слиједи гласање. Како би био усвојен, захтјев мора да добије гласове девет од 15 чланица Савјета безбједности и без вета сталних чланова. САД су најавиле да ће искористити право вета.

У том случају, Абас може да затражи одржавање гласања у Генералној скупштини за појачан статус посматрача.

Извор: СРНА

Ostavi poruku