Најмање 57 људи погинуло је, а више од двадесет се води као нестало у обилним кишама које су захватиле више провинција у Кини, објавиле су данас власти.

Непрекидне падавине прошле седмице у провинцијама Сичуан, Шанси и Хена проузроковале су велике поплаве у којима је погинуло 57 људи, а 29 се води као нестало, док   их је милион евакуисано, саопштено је касно синоћ из Министарства за цивилне послове.

Министарство прецизира да је више од 1,2 милиона људи евакуисано, а да је укупно 12,3 милиона Кинеза погођено поплавама.

Више од 120 000 кућа је срушено и оштећено а причињена је материјална штета од 17,27 милијарди јуана /1,98 милијарди евра/, пише у саопштењу Министарства.

Спасилачке екипе дијеле шаторе, покриваче и одећу угроженом становништву.

Ниво воде, посебно у појединим притокама реке Јангце, најдуже реке у Кини, наставља да се повећава и пријети да на појединим мјестима дође до изливања.

У Сичуану ниво ријеке Ђиалинг је већ достигао седам метара, што је упозоравајућа кота, и могао би да достигне рекордан ниво од када је 1847. године почело обиљежавање података, објавила је јуче агенција Синхуа.

Кина се сваке године у љетњем периоду суочава са обилним кишама. Прошле године погинуло је или нестало више од 4 300 људи.

Извор: СРНА

Ostavi poruku