Pripadnici francuskog i njemačkog kontingenta KFOR-a uklonili su jutros bodljikavu žicu sa administrativnog prelaza Brnjak, koji Zubin Potok povezuje sa Ribarićima, javlja dopisnik Srne.

Uklanjanje bodljikave žice uslijedilo je, kako kažu u Kriznom štabu Zubinog Potoka, poslije jučerašnjeg sastanka predsjednika ove opštine Slaviše Ristića sa predstavnicima KFOR-a.

Uprkos „dogovorenom“ uklanjanju bodljikave žice, postoji sumnja da je KFOR žicu uklonio kako bi omogućio prilaz svojim jedinicama preko mosta, koji preko jezera Gazivode povezuje Brnjak sa opštinom Istok, te da bi privolio Srbe da propuste Kfor do tog administrativnog prelaza.

U Kriznom štabu ističu da će na putevima ostati srpske barikade, te da neće biti dozvoljeno kretanje pripadnika KFOR-a, sve dok o tome ne bude postignut dogovor između predsjednika opštine i komandanta KFOR-a.

Ispred administrativnog prelaza Brnjak nalazi se barikada od šljunka i zemlje koju su podigli Srbi, reagujući na zatvaranje ovog prelaza 16. septembra.

Pripadnici KFOR-a tvrde da je prelaz Brnjak kasno sinoć otvoren za saobraćaj, ali da zbog barikada vozilima nije moguće da prođu.

Bodljikava žica, kako su objasnili, na prelazu je uklonjena u potpunosti u pravcu ka Srbiji, a djelimično iz pravca Srbije prema Kosovu.

Na administrativnom prelazu Brnjak, osim vojnika Kfora nalaze se pripadnici Euleks carine, policije, ali i kosovske carine i policije.

Građani koji su okupljeni u blizini barikada, koji su se zbog kiše sklonili u obližnje objekte, nisu reagiovali na taj potez KFOR-a.

Mirovne snage, posredstvom radija „KFOR“, obavještavaju građane da je na prelazima uspostavljena carinska kontrola, i da nekomercijalna roba može preko prelaza Jarinje i Brnjak, a akcizna preko Merdara, dok se carinjenje mora vršiti na terminalu u južnoj Mitrovici.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku