Припадници француског и њемачког контингента КФОР-а уклонили су јутрос бодљикаву жицу са административног прелаза Брњак, који Зубин Поток повезује са Рибарићима, јавља дописник Срне.

Уклањање бодљикаве жице услиједило је, како кажу у Кризном штабу Зубиног Потока, послије јучерашњег састанка предсједника ове општине Славише Ристића са представницима КФОР-а.

Упркос „договореном“ уклањању бодљикаве жице, постоји сумња да је КФОР жицу уклонио како би омогућио прилаз својим јединицама преко моста, који преко језера Газиводе повезује Брњак са општином Исток, те да би приволио Србе да пропусте Кфор до тог административног прелаза.

У Кризном штабу истичу да ће на путевима остати српске барикаде, те да неће бити дозвољено кретање припадника КФОР-а, све док о томе не буде постигнут договор између предсједника општине и команданта КФОР-а.

Испред административног прелаза Брњак налази се барикада од шљунка и земље коју су подигли Срби, реагујући на затварање овог прелаза 16. септембра.

Припадници КФОР-а тврде да је прелаз Брњак касно синоћ отворен за саобраћај, али да због барикада возилима није могуће да прођу.

Бодљикава жица, како су објаснили, на прелазу је уклоњена у потпуности у правцу ка Србији, а дјелимично из правца Србије према Косову.

На административном прелазу Брњак, осим војника Кфора налазе се припадници Еулекс царине, полиције, али и косовске царине и полиције.

Грађани који су окупљени у близини барикада, који су се због кише склонили у оближње објекте, нису реагиовали на тај потез КФОР-а.

Мировне снаге, посредством радија „КФОР“, обавјештавају грађане да је на прелазима успостављена царинска контрола, и да некомерцијална роба може преко прелаза Јариње и Брњак, а акцизна преко Мердара, док се царињење мора вршити на терминалу у јужној Митровици.

Извор: СРНА

Ostavi poruku