Предсједник Хватске Иво Јосипвић задовољан је завршетком преговора о прикључењу Европској унији, али није задовољан Хашким трибуналом јер сматра да се тамо не налазе прави људи.

„Хрватска је водила праведан и обрамбени рат, а сматрам да у Хагу нису прави људи, они који би требало да буду”, рекао је он у разговору са хрватском дијаспором у Њујорку, пише загребачки “Вечерњи лист”.

“Злочина је било и на хрватској страни, али нису их починили ови који су у Хагу. Ми немамо инструмент да се супротставимо Трибуналу, морамо поштовати потписану сарадњу јер у противном не бисмо били држава, поготово не европска држава”, рекао је Јосиповић и додао да није задовољан резултатима рада суда у Хагу.

Он, како се наводи, сматра да се Хашки трибунал није показао да је довољно стручан, “није онакав какав би требало да буде”.

“Питање наших генерала у Хагу комплексно је и емотивно, те има своју правну страну. Греше и наши хрватски судови па се слажем да греше и међународни судови, а организовање протеста у Хаагу и широм свијета демократска је слобода изражавања, али мислим да неће користити оптуженицима“, рекао је хрватски предсједник.

Ostavi poruku