Члан Предсједништва БиХ из редова бошњачког народа Бакир Изетбеговић оцијенио је да је стање у Санџаку депесивно и да би зато Бошњаци у Санџаку, БиХ, па и у Турској требало да имају заједнички прогам који ће добити “пролаз” у Београду.

“Треба нам реалан проводив програм на којем ће се ујединити Пазар, Сарајево, па и Анкара, и који ће добити пролаз у Београду”, рекао је Изетбеговић у интервју јубиларном 300-ом броју сарајевског недељника “САФФ”.

Он каже да би Бошњаци у Санџаку требало да сачине реалан програм мјера који ће им, како сматра, донијети равноправност са осталим грађанима Србије.

“Санџак је административно поцјепан, Исламска заједница подјељена, политичке вође завађене, стопа незапослености је највиша у Србији”, навео је он и додао да, иако Бошњаци чине већину становништва, они су у Санџаку, ипак, изразита мањина у администрацији, полицији и правосуђу.

Изетбеговић је потврдио да је разговарао са замјеником реис ул улеме Исламске заједнице Србије и србијанском муфтијом Мухамедом Јусуфспахићем.

“Разговарао сам са Јусуспахићем, и разговарати ћу са сваким ко ми може употпунити слику о положају Бошњака у дијаспори”, навео је он напоменувши да Јусуфспахић носи ахмедију “капу”, служи џамији и вјерницима  у Београду.

“…Био је уз њих у данима кад је Бајракли џамија спаљена и кад је обнављана, и тиме заслужује сусрет са бошњачким чланом Предсједништва Босне и Херцеговине”, навео је Изетбеговић.

Он каже да је нормано да то не значи да ће добити подршку за подејлу Исламске заједнице у Србији, али, додао је, да Јусуфспахић то није ни тражио.

“…, али ће добити прилику да исприча свој дио приче. Зукорлићева реакција је била непотребна, неумјесна, неодмјерена”, поручио представник Бошњака у колективном предсједништву БиХ.

Ostavi poruku