Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je danas da nije protiv jakog entiteta Republike Srpske /RS/ i da je spreman da brani RS kao entitet.

„Htio bih da otklonim nesporazum – neki kažu da sam protiv jakog entiteta RS, a to nije tačno“ rekao je Incko novinarima u Banjaluci nakon razgovora sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom.

On je iznio stav po kojem mogu postojati jaki entiteti u jakoj i funkcionalnoj državi i da se to ne isključuje.

Visoki predstavnik rekao je da je tokom razgovora o ekonomskim pitanjima naglasio da je hidroenergija jedna od mogućnosti koja može vući BiH naprijed, dodajući da BiH izvozi električnu energiju, ali da ne koristi 60 odsto vodene snage.

Podsjetivši na odluku njemačke Vlade da se nakon Fukušime isključuje korištenje atomske energije, Incko je naglasio da budućnost leži u obnovljivoj energiji.

„U tom smislu bi BiH i njeni entiteti mogli biti značajna regionalna snaga u produkciji obnovljivom energijom, naročito hidroenergijom“, konstatovao je Incko.

Prema njegovim riječima, šanse za ekonomski razvoj, takođe, leže u razvoju infrastrukture, turizma i šumarstva.

Incko je tokom današnje posjete Banjaluci predstavio i novog šefa banjalučke kancelarije OHR-a Karola Bahuru koji će na tom mjestu zamijeniti Krisa Beneta.

Navodeći da je bilo riječi i o situaciji podijeljenih uloga između visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU, Incko je istakao da će se u budućnosti Peter Sorensen brinuti za buduću saradnju Brisela i BiH, a da će on, odnosno visoki predstavnik, biti zadužen za Dejtonski sporazum.

Ostavi poruku